16 maart 2018 In de media

Recordverlies tergt Vitesse

Vitesse zit voor de wedstrijd tegen Heracles vol revanchegevoelens. De Arnhemse club wil zaterdag in GelreDome de forse verliespartij in de Galgenwaard tegen FC Utrecht (5-1) wegspoelen. De equipe van trainer Henk Fraser leed vorige week zondag de grootste nederlaag in de eredivisie sinds 20 november 2011.
Destijds ging Vitesse met 0-4 onderuit tegen Feyenoord. Het ‘recordverlies’ in Utrecht hakte er de voorbije week stevig in bij de selectie. In de laatste vier eredivisiewedstrijden kreeg Vitesse liefst elf doelpunten tegen, één meer dan in de elf wedstrijden daarvoor bij elkaar (tien tegengoals).

Dat leidde alom tot kritiek op Vitesse, maar in het bijzonder op doelman Remko Pasveer. De keeper maakte de voorbije weken enkele kapitale blunders. Het is aan Fraser om door te gaan met de Tukker, of om een wissel in het doel door te voeren. De concurrenten van Pasveer zijn Jeroen Houwen en Michael Tornes.

Backs onder vuur
Bij Vitesse liggen de backs ook onder vuur. Zowel Fankaty Dabo als Lassana Faye zijn wisselvallig. De alternatieven zijn Vyacheslav Karavaev, in de winter overgenomen van Sparta Praag, en Julian Lelieveld.

Fraser liet deze week ook linksback Alexander Büttner terugkeren in de selectie. De coach zette de Achterhoeker begin januari terug naar het beloftenteam, omdat hij niet fit genoeg was en bij fysieke testen niet voldeed aan de norm. Büttner zal eerst zijn plek in de wedstrijdselectie moeten veroveren.

Buitenlandse trainers
Vitesse treft met Heracles een middenmoter, die nog uitzicht heeft op een plek in de play-offs om Europees voetbal. Het gat van de nummer negen van de eredivisie naar de Arnhemmers (nummer zes op de ranglijst) betreft slechts vijf punten. Saillant detail: Met Vitesse en Heracles treffen twee clubs zich, die volgend jaar een buitenlandse trainer aan het roer hebben. In Arnhem is dat de Rus Leonid Sloetski, in Almelo de Duitser Frank Wormuth.

Vitesse overlegt in eigen huis goede cijfers tegen Heracles (12 keer winst, 9 keer gelijk en 4 keer verlies). Maar de Arnhemmers kwamen in de laatste zes confrontatie met de club uit Almelo, thuis en uit, telkens slechts één keer tot scoren. Dat leverde dus ook viermaal een gelijkspel op.

Fraser mist in GelreDome (zaterdag, aanvang 19.45 uur) Arnold Kruiswijk. De back herstelt van een rugblessure. 

Gelderlander / Foto’s SV

Hoofdsponsor: