20 februari 2021 In de media

Remko Pasveer (37) denkt nog niet aan pensioen

De 37-jarige Vitesse-doelman Remko Pasveer behoort samen met zijn één jaar oudere Ajax-collega Maarten Stekelenburg tot de oudste spelers op de Eredivisie-velden. Na een profcarrière van achttien jaar is de goalie onverminderd gedreven. Op bezoek bij zijn oude club PSV hoopt Pasveer zondag na een mindere periode met Vitesse de stijgende lijn weer in te zetten.

Als nestor in de spelersgroep van Vitesse heeft Remko Pasveer nog altijd het enthousiasme van een jonge hond. Na de training blijft de doelman altijd graag nog even hangen op het trainingsveld in de bossen van Papendal voor een vrijetrapsessie met een paar ploeggenoten of oefeningen om zijn traptechniek te onderhouden. „Ik blijf gek op allerlei spelletjes, van voetvolley tot latje trappen. Daar haal ik nog altijd enorm veel plezier uit. Dat is in de loop der jaren niet minder geworden.”

‘Jong en hartstikke fit’

De grijze haren aan de slapen verraden dat Pasveer niet de jongste meer is. Sommigen van zijn ploeggenoten droegen nog luiers toen de Vitesse-doelman al als jonge ambitieuze doelman bij FC Twente achter Sander Boschker op de bank zat. „Wat die grijze haren betreft ben ik erfelijk belast, maar ik voel me nog jong en ben hartstikke fit. Ik heb nooit spierpijn na een training of een wedstrijd en een aangepast trainingsprogramma is voor mij niet nodig. Ik doe gewoon aan alles mee. Sterker nog, ik train meer dan de rest. Elke dag ben ik vroeg op de club om anderhalf uur voor mezelf te trainen in de gym. Als je je zo opstelt, word je niet gezien als het oudje in de groep.”

De geroutineerde doelman voelt zich op zijn gemak tussen zijn jonge ploeggenoten, al zijn er zeker dingen waar hij zich over verbaast. „Het is wel duidelijk een andere generatie. De jongens zitten veel op hun mobieltje en zijn heel druk met social media. Daar ben ik helemaal niet mee opgegroeid. Toen ik die leeftijd had, maakte ik lange dagen op het veld. Op de manier zoals ik dat deed, zie je dat niet meer. Het kan ook niet meer. Het wordt allemaal veel meer gemonitord en uitgebalanceerd. Dat is echt veranderd. Maar het heeft ook met de instelling van jongens te maken. Toen ik als jonge prof net bij het eerste zat, kwam het niet bij me op om als eerste naar huis te gaan. Ik deed echt alles om beter te worden. Dat mis je tegenwoordig wel bij sommige jongens.”

‘Sowieso de veertig aantikken’

Na een achttienjarige profcarrière denkt Pasveer nog zeker niet aan zijn voetbalpensioen. „Wat mij betreft ga ik nog zeker een paar jaar door. Ik wil sowieso de veertig aantikken. Er zijn genoeg goede voorbeelden van keepers die zo lang door zijn gegaan, zoals Gianluigi Buffon, Edwin van der Sar en mijn oude ploeggenoot Boschker.”

De doelman is bezig aan zijn vierde seizoen bij Vitesse en de club heeft inmiddels aangegeven in gesprek te willen over verlenging van zijn na dit seizoen aflopende contract. „Die gesprekken beginnen binnenkort. De intentie van de club is duidelijk en daar ben ik blij mee. Ik heb het heel goed naar mijn zin bij Vitesse en de manier van voetballen van deze trainer past heel goed bij mij. Dat zijn ook dingen die je laat meewegen bij je beslissing.”

Eerst met Vitesse praten

Zou het voor de tukker niet speciaal zijn om zijn carrière af te sluiten bij FC Twente, de club waar hij zijn eerste schreden in het betaald voetbal zette? „Vanuit nostalgisch oogpunt denk je er wel eens aan dat het mooi zou zijn om ergens terug te keren. Bij FC Twente, de club waar ik mijn debuut heb gemaakt, of bij Heracles, de club waar ik voor eerst echt veel ging keepen en een heel mooie tijd heb gehad. Maar ik wil nu helemaal niet bezig zijn met de manier waarop ik afscheid ga nemen. Ik zit er nog middenin. En op dit moment is Vitesse de enige club die zich heeft gemeld, dus ik ga eerst met hen praten. Natuurlijk heb ik ook wel eens nagedacht over een buitenlands avontuur. Dat zou een verrijking kunnen zijn voor je carrière, maar het is niet zo dat ik ten koste van alles per se naar het buitenland wil. Je moet ook koesteren wat je hebt.”

PSV

Zondag gaat Pasveer met Vitesse op bezoek bij zijn vorige club PSV. Nadat de Arnhemmers eerder dit seizoen grote indruk maakten, onder andere met een 2-1 zege op PSV, is er de afgelopen weken flink de klad in gekomen met één punt uit de laatste vier duels. „We hebben een mindere fase. Die slechte reeks willen we zo snel mogelijk doorbreken. Daarvoor kan dit een ideale wedstrijd zijn, omdat jongens tegen dit soort tegenstanders onbewust vaak toch wat extra’s kunnen brengen.”

Pasveer was drie seizoenen actief in Eindhoven, waar hij genoegen moest nemen met een rol als tweede doelman. In die hoedanigheid wist hij indruk te maken met zijn instelling en arbeidsethos. Zelfs zozeer, dat PSV hem de toezegging heeft gedaan dat er een functie voor hem is weggelegd na beëindiging van zijn actieve carrière. „Dat heeft Toon Gerbrands aangegeven, toen ik wegging. Dat vond ik wel mooi om te horen en is zeker een interessante optie voor de toekomst.”

Tweede doelman

Opvallend aan de carrière van Pasveer is dat hij aan zijn achttiende seizoen als prof bezig is, maar dat hij in negen seizoenen tweede man was bij zijn club, waardoor hij relatief weinig aan spelen toekwam. Is dat achteraf gezien niet zonde? „Je weet van tevoren nooit hoe dingen zich ontwikkelen. In het begin van mijn carrière had ik met Boschker en Martin Pieckenhagen mensen voor me die al jaren stabiel presteerden. Dan krijg je niet zo snel de kans. Je moet als jonge keeper ook het geluk hebben dat een club het vertrouwen in jou uitspreekt, zoals bij FC Utrecht wel gebeurde met Michel Vorm, met wie ik samen bij Jong Oranje zat. Maar het zijn zeker geen verloren jaren geweest. Ik heb van Boschker en Pieckenhagen enorm veel geleerd. Wat later in mijn carrière ging ik naar PSV met het idee om vol voor mijn kans te gaan. Ik vond dat ik niet minder was dan Jeroen Zoet en dacht dat ik met mijn meevoetballende kwaliteiten een belangrijk pluspunt zou hebben. Alleen hechtte Phillip Cocu daar minder waarde aan dan ik vooraf had verwacht. Al met al heb ik zeker geen spijt van mijn keuze. Ik heb mooie jaren gehad bij PSV.”

Meevoetballen als handelsmerk

Het meevoetballen is in de loop der jaren echt een handelsmerk van Pasveer geworden. „Dat zit er al van jongs af aan in. Als kind voetbalde ik uren en uren met mijn broers op de pleintjes, lekker pingelen. Vanaf de C-jeugd ben ik gaan keepen, maar ik ben voetballen altijd leuk blijven vinden. Ik ben op de trainingen ook altijd mee blijven doen met pass- en trapoefeningen. Als je vertrouwen hebt in je aannames, geeft je dat net wat meer tijd om rond te kijken en de bal goed in te spelen.”

Op zijn 37e is Pasveer aan een stabiel seizoen bezig bij Vitesse. De doelman was zelfs even de minst gepasseerde doelman in de Eredivisie en hield al negenmaal de nul. Door de slechte serie is de afgelopen weken ook in die mooie statistieken de klad gekomen. Pasveer blijft ondanks de huidige dip optimistisch. „Ik ben ervan overtuigd dat we er nog altijd een fantastisch seizoen van kunnen maken. We staan in de halve finale van de beker en in de competitie staan we er nog steeds goed voor. Het is duidelijk dat we even in een mindere periode zitten, maar één overwinning kan de boel weer omdraaien. We weten wat het is om een mooie serie neer te zetten. Dat we dat kunnen, hebben we eerder dit seizoen al bewezen.”

Bron: TG / Foto's: SV

Hoofdsponsor: