25 juli 2012 In de media

René Eijkelkamp (48) spitsentrainer Vitesse

Vitesse heeft haar technische staf wederom uitgebreid met René Eijkelkamp. Hij begint per 1 augustus als spitsentrainer bij Vitesse.
Eijkelkamp was tot en met het afgelopen EK verbonden aan Oranje. De trainer gaat deel uit maken van de technische staf rond de A-selectie, waar hij de voorste linie onder zijn hoede neemt.

Technisch directeur Ted van Leeuwen: “Het is de bedoeling dat er voor elke linie een specialistische trainer gaan krijgen, zodat spelers zich ook individueel kunnen ontwikkelen. René hadden we al eerder op het oog, maar toen stond hij nog bij PSV onder contract. Hij is een uitstekende vakman die spelers aanwijsbaar beter maakt. Daarnaast is René een warme persoonlijkheid die het belang van een goede kop koffie kent. Hij is bovendien bekend met de werkwijze van Fred Rutten.”

Eijkelkamp heeft een contract voor één jaar getekend.


René Antonius Maria Eijkelkamp (Dalfsen, 6 april 1964) is een voormalig Nederlandse voetballer. Hij speelde vooral als spits. Na zijn profcarrière als voetbalspeler werd hij trainer. Sinds december 2011 is hij spitsentrainer bij het Nederlands elftal in de aanloop naar het EK van 2012.

Op 8 november 1981 maakte Eijkelkamp zijn debuut voor Go Ahead Eagles in een met 4-1 verloren wedstrijd tegen Ajax. Na vijf seizoenen bij de Eagles, maakte hij de overstap naar FC Groningen, waar hij nog vaker scoorde. Het leverde hem een transfer op naar KV Mechelen, dat in die tijd nog een grote naam had in het Belgische voetbal. Na drie seizoenen verruilde hij deze club voor Club Brugge. Hier zal hij ruim twee seizoenen voetballen, voordat hij naar PSV wordt gehaald. Na twee seizoenen verruilde hij die club voor het Duitse Schalke 04, waar hij op 22 mei 1999 zijn actieve spelersloopbaan afsloot.

Eijkelkamp was geen spits met een fluwelen balaanname en soepele heupen. Vaker werd hij omschreven als houterig. Mede hierdoor werd Eijkelkamp de enige speler uit het Nederlandse profvoetbal die ooit struikelde over de middenlijn. Dat gebeurde in Deventer aan het begin van de jaren tachtig. Go Ahead Eagles jeugdspeler Eijkelkamp heeft een vrij veld voor zich, maar door zijn vreemde loopje struikelt hij over de middenlijn, die door de vorst omhoog was gekomen. Doordat hij zo vreemd liep, bleef hij erachter haken en viel languit op de grond.

Op 16 november 1988 speelde Eijkelkamp voor het eerst voor Oranje in een wedstrijd tegen Italië. In totaal speelde hij zes interlands, waarin hij niet scoorde. Op 6 september 1995 speelde hij zijn laatste interland tegen Wit-Rusland.

In 2002 werd hij aangesteld als assistent-trainer bij Go Ahead Eagles. In 2004 verruilde hij die club voor dezelfde functie bij PSV. Als vervanger van Erwin Koeman, zou hij naast Fred Rutten en hoofdcoach Guus Hiddink plaatsnemen. In de zomer van 2006 ging Eijkelkamp als assistent mee met de nieuwe hoofdtrainer van FC Twente, Fred Rutten.

In juli 2007 nam Eijkelkamp het besluit om zijn functie bij FC Twente neer te leggen en samen met zijn broer Harold het bedrijf Eijkelkamp Pro Soccer op te starten dat zich richt op het begeleiden van profvoetballers. Op 15 juni 2009 werd bekend dat Eijkelkamp een contract tekende voor een jaar als parttime-assistent trainer van PSV. Bij die club werd hij herenigd met Rutten, met wie hij eerder samen werkte bij FC Twente en bij PSV onder Hiddink. Op 9 december 2011 werd Eijkelkamp door bondscoach Bert van Marwijk toegevoegd aan de technische staf van het Nederlands elftal. Hij ging als "spitsentrainer" mee naar het EK voetbal 2012 in Polen en Oekraïne.

Vitesse.nl / Wikipedia

Hoofdsponsor: