26 juni 2012 In de media

Rentree in Bulgarije

Vitesse is in de tweede voorronde van de Europa League gekoppeld aan Lokomotiv Plovdiv uit Bulgarije. Dat werd gistermid­dag bekend tijdens de loting op het hoofdkwartier van de UEFA in het Zwitserse Nyon.
Vitesse speelt op donderdag 19 juli eerst uit in Sofia, de return in Gel­reDome is op donderdag 26 juli. De uitwedstrijd wordt in het sta­dion van Levski Sofia gespeeld om­dat het stadion van Lokomotiv Plo­vdiv wordt verbouwd. „Een delega­tie van Lokomotiv heeft mij dat verteld. Dat lijkt mij gunstig voor ons. De fans van Lokomotiv moe­ten ook een reis afleggen”, vertelt technisch directeur Ted van Leeu­wen, die namens Vitesse bij de lo­ting in Nyon aanwezig was.

Lokomotiv Plovdiv herbergt geen bekende namen. Maar Van Leeu­wen waakt voor onderschatting. „ Het lijkt mij best een pittige te­genstander.” Lokomotiv verloor af­gelopen seizoen de bekerfinale en werd zesde in de nationale compe­titie. „Ik weet niet welke spelers zijn vertrokken en wie erbij ko­men. Als de mogelijkheid zich voordoet, ga ik zeker naar een wed­strijd kijken”, zegt Van Leeuwen.

In 2006 speelde Lokomotiv voor het laatst een Europese wedstrijd. De club nam destijds deel aan het toernooi om de Intertoto Cup en werd in de eerste ronde uitgescha­keld door het Roemeense Farul Constanta.

Vitesse won dit jaar de play- offs om Europees voetbal en start in de tweede voorronde van de Euro­pa League. De weg naar het hoofd­toernooi, dat op 20 september be­gint, is lang. Mocht Vitesse Plovdiv uitschakelen, dan volgt een derde kwalificatieronde (2 en 9 augus­tus) en daarna de play-offs (23 en 30 augustus).

Vitesse speelde in Europees ver­band nog nooit in Bulgarije. De Arnhemmers waren in 2002 voor het laatst actief in Europa. Onder leiding van trainer Mike Snoei wer­den Rapid Boekarest en Werder Bremen uitgeschakeld. In de derde ronde was het Engelse Liverpool te sterk in het toernooi dat toen nog UEFA Cup heette.

Aan het toernooi om de Europa League nemen in totaal 217 clubs deel. De finale van de Europa Lea­gue is op 15 mei in de Amsterdam Arena.

Vitesse, dat na het vertrek van John van den Brom nog geen hoofdtrainer heeft, hervat over vijf dagen de training en heeft dan tweeënhalve week om zich voor te bereiden op de clash met de Bulga­ren.

Gelderlander

Hoofdsponsor: