28 maart 2018 In de media

Revalidatie Arnold Kruiswijk duurt ‘ellendig lang’

Een rugblessure verpest het seizoen van Arnold Kruiswijk. De routinier hoopt nu in de laatste maanden van de competitie nog van waarde te zijn bij Vitesse.
Hij verzit even. Het ergste van alles? Dat is na een wedstrijd de kleedkamer in stappen, maar geen deel uitmaken van het team. Niet echt. 

Juist de momenten waarin de teamgeest het duidelijkste naar voren komt, herinneren Arnold Kruiswijk er ook het beste aan dat hij slechts toekijkt bij Vitesse. Dat hij niet voetbalt.

Hij baalt. Kruiswijk (33) kwakkelt het seizoen door. Het is halfweg maart en hij staat pas op 224 minuten speeltijd bij de Arnhemse club. Het betreft optredens in de openingsweken van de competitie. In augustus tegen NAC, Roda JC en AZ. En dan is er nog een korte invalbeurt in januari. Uit bij Sparta. Als slot op de deur op Het Kasteel.

,,Het is veel te weinig”, zegt Kruiswijk. ,,Het seizoen is voor mij wel mislukt.”

De routinier, uitgegroeid tot cultheld in Arnhem, kampt al maanden met een rugblessure. Het is een mysterieuze kwetsuur. In de onderrug. Géén hernia. Laat daarover geen misverstand bestaan. ,,De scans laten op dat gebied aan duidelijkheid niets te wensen over. Maar wat het dan precies is? Dat is complexe materie. Het wemelt van de spieren in de onderrug, weet ik intussen. Ik heb er nu al zoveel over gehoord dat ik bijna een specialist ben.”

Hij lacht even. Met een licht zure trek om zijn mond. ,,Ik heb helemaal geen historie met langdurige blessures. Ik ben nu vijftien jaar prof. Dan is er slijtage, want ik bedrijf topsport. Ik heb ook allerlei pijntjes meegemaakt. Maar altijd kortstondig. Dit is de eerste keer dat ik er maanden uit lig. Het is hopeloos, kan ik zeggen. Het duurt allemaal ellendig lang.”

Gebogen rug
Deze rugkwetsuur heeft hij eerder meegemaakt. Vier jaar geleden, vlak na zijn transfer van Heerenveen naar Vitesse. ,,Toen was er ook ineens die onverklaarbare pijn. Maar die trok ook weer heel snel weg. Daarna had ik nergens meer last van. Natuurlijk wordt er snel gewezen op mijn gebogen rug. Mijn loopstijl is zeker niet sierlijk. Maar dat is het probleem dus echt niet. Ook dat is gecheckt. Ik weet uiteindelijk vooral heel goed wat er níet aan de hand is.” De Groninger is nu op de weg terug. Na maanden in de gym. Eenzame uren op de hometrainer. Kruiswijk traint weer met de groep mee. Of, beter gesteld, alweer. Want in de winter heeft hij dit traject ook doorlopen.

,,Ik ging mee op trainingskamp in Spanje. Ik was helemaal fit. Vandaar ook die invalbeurt tegen Sparta. Maar daarna keerde de pijn weer net zo hard terug. Het is een zeurende pijn. Ik kan dan tot tachtig procent geven. Nee, dat is in mijn geval niet genoeg (lacht, LL). Ook niet in de eredivisie.”

Geestdodend
Kruiswijk kijkt graag vooruit. Niet alleen om de herinnering aan dat geestdodende revalidatieproces kwijt te raken. De Groninger hoopt in de laatste, cruciale, fase van de competitie nog van waarde te zijn voor Vitesse. ,,Zonder pijn ben ik ook snel weer wedstrijdfit”, zegt hij. ,,Een rol, in welke vorm dan ook, zou nog iets van dit seizoen goedmaken.”

Als hij dan ook maar het niveau van vorig jaar aantikt, geldt de Groninger absoluut als versterking. ,,Dat is het ook wel”, zegt Kruiswijk. ,,Het ging vorig jaar zó lekker. Ik keek na de bekerwinst (waarin hij steraanvaller Alireza Jahanbakhsh van AZ feilloos uitschakelde, LL) echt uit naar dit seizoen. Met de Europa League, vooral. Prachtig. Maar ik heb alles vanaf de tribune meegekregen. Ik maakte deel uit van de selectie van Vitesse, maar keek alleen toe. Ik hoop dat ik deze laatste maanden volledig in die kleedkamer thuishoor.”

Gelderlander / Foto’s SV

Hoofdsponsor: