13 mei 2012 In de media

Revanche Vitesse tegen roodgekleurd NEC

Vitesse heeft zich zondag geplaatst voor de finale van de play-offs om Europees voetbal. Na de 3-2 nederlaag in Nijmegen was zondag een 2-0 overwinning op een negental NEC’ers in Gelredome meer dan voldoende.
De ontmoeting van donderdag was een typische derby met slecht tot matig voetbal, veel strijd, fanatiek publiek, twee zeer dubieuze doelpunten en een achterstand die door NEC werd omgezet in een overwinning. Het enige regelmatig voorkomend aspect dat ontbrak, was toen een rode kaart.

Die viel wel al snel in de return in Gelredome, waar NEC eerder dit seizoen nog met 0-1 won. Bram Nuytinck ging na een ruim halfuur spelen bij een counter van Vitesse hard in op Renato Ibarra. De verdediger werd vervolgens door arbiter Bjòrn Kuipers van het veld gestuurd.

Het gedreven Vitesse had in het eerste bedrijf het beste van het spel, terwijl de Nijmegenaren mikten op een snelle uitbraak en voornamelijk achterover leunden. De Arnhemmers kregen een kans via Wilfried Bony, die vanuit de draai over het doel schoot. Ook mogelijkheden van Ibarra, Alexander Büttner en Marco van Ginkel leverden geen treffer op.

Guram Kashia was voor de thuisploeg het dichtst bij een treffer, toen hij na vijf minuten de bal op de lat kopte. Género Zeefuik schoot naast en had NEC vlak voor de rode kaart van Nuytinck op voorsprong moeten zetten. Piet Velthuizen bracht echter goed redding.

NEC moest vanaf een klein kwartier voor rust dus met tien man verder, maar kwam in het restant van de eerste helft niet in grote problemen. Van Ginkel kopte naast en in de blessuretijd kon Wilfried Bony net niet bij een voorzet van Giorgi Chanturia, veel meer onrust ontstond er niet.

De defensie van de Nijmegenaren moest even na rust toch buigen. Bony stuurde Nick Hofs in de 51ste minuut weg via een prima pass en de Arnhemmer, die in de heenwedstrijd Vitesse ook al op voorsprong zette, passeerde met een subtiele lob Gábor Babos.

Drie minuten later moest NEC tot overmaat van ramp met negen man verder. Tomas Kalas schermde de bal af om te voorkomen dat Navarone Foor een vrije trap snel kon nemen. De kleine buitenspeler deelde vervolgens een duw uit. Die actie werd door Kuipers bestraft met een tweede gele kaart.

Ondanks de ruime numerieke meerderheid creëerde Vitesse daarna niet veel. De thuisploeg kwam niet verder dan een slap schotje van Anthony Annan en een poging van Ibarra die op de tribune eindigde.

Er ontstond wat meer gevaar toen Jonathan Reis in de ploeg kwam voor Chanturia. Hij kwam halverwege de tweede helft in de ploeg en was direct dreigend met een kopbal. Hofs had even later op aangeven van Bony de wedstrijd in het slot moeten gooien, maar schoot de bal oog in oog met Babos dit keer naast.

Bony klaarde klus een klein kwartier voor tijd wel. Vitesse counterde en kreeg daarbij alle ruimte van het negental van NEC. De Ivoriaanse aanvaller had enkele afspeelmogelijkheden, maar toonde zich weer eens een echte spits door de bal uiterst koel in het doel te schuiven: 2-0.

In de slotfase kreeg Bony, die net als Hofs in de heenwedstrijd ook al scoorde, nog een grote kans, maar Babos redde dit keer wel. Van een wedstrijd was op dat moment al lang geen sprake meer.

Jonathan Reis kreeg vlak voor het laatste fluitsignaal van zijn ploeggenoten de kans om zijn eerste doelpunt voor Vitesse te maken. De Braziliaanse oud-PSV’er mikte de bal echter op de paal. Voor de aanhang van Vitesse deed het er niet meer toe, het feest werd op dat moment al luidkeels gevierd.

Voetbalprimeur

Hoofdsponsor: