Vitesse heeft Dick Advocaat beroofd van zijn ongeslagen status in de Eredivisie: 1-0. Tactische analyse van een wedstrijd waarin Feyenoord zich steeds beter aanpast, maar toch met lege handen blijft.
Riechedly Bazoer doet zelfs aangepast Feyenoord pijn
De grootste kwaliteit van Dick Advocaat bij Feyenoord is dat hij dingen simpel heeft gemaakt. Hij handelt naar de kwaliteiten en gebreken van zijn ploeg. Met organisatie als kernwoord. Tegen Vitesse komt de 73-jarige oefenmeester op basis daarvan tot de conclusie dat het anders moet.
Met 5-3-2 spiegelt Feyenoord het systeem van de tegenstander. ‘Vitesse is een heel beweeglijke ploeg’, verklaart Advocaat voor de wedstrijd bij FOX Sports. ‘Nu staat alles tegenover elkaar. Dat is makkelijker. In 4-3-3 moeten we door gaan schuiven aan de buitenkanten. Nu staat het vast.’

Voor Advocaat is de puzzel tegen Vitesse hetzelfde als voor veel Eredivisie-ploegen. Thomas Letsch heeft bij de Arnhemmers drie tactische wapens ingeslepen die uitzonderlijk zijn in Nederland. Het 5-3-2-systeem is de eerste afwijking van de norm. Waarbij vooral het bestrijden van wingbacks Eli Dasa en Maximilian Wittek een probleem is voor tegenstanders. Laat je de buitenspelers helemaal meegaan en word je daardoor passief? Of ga je met de vleugelverdedigers door en riskeer je dat je achterin een-op-een komt te staan tegen de twee spitsen van Vitesse? De tweede factor is de rol van Riechedly Bazoer. Op papier is hij centrale verdediger, maar aanvallend schuift hij als libero ver het middenveld in. Offer je een mandekker aan hem op of probeer je hem in de zone op te vangen? Dan is er nog het gevaar Oussama Tannane. Hij heeft met Sondre Trondstad en Matus Bero als betrouwbare partners naast zich veel vrijheid om te zwerven.
Advocaat probeert dit alles simpel te maken voor zijn ploeg. Door met drie centrale verdedigers aan te treden, kunnen Bart Nieuwkoop en Tyrell Malacia gewoon door richting de backs van Vitesse zonder een-op-een te komen achterin. Bryan Linssen en Nicolai Jørgensen lopen om beurten Bazoer voor de voeten. Leroy Fer is de vaste mandekker van de beweeglijke Tannane.

In de elfde minuut blijkt in bovenstaande situatie dat het bespelen van Vitesse zelfs in deze organisatie alsnog lastig kan zijn. Linssen laat hier Bazoer over de middenlijn los, waarop niet duidelijk is wie hem op gaat vangen. Mark Diemers is helemaal in de laatste lijn terechtgekomen door Bero te dekken. Fer staat tegen Tannane aan geplakt en Nieuwkoop en Jens Toornstra zijn door omstandigheden van positie gewisseld. Feitelijk komt Feyenoord terecht in een soort 6-2-1-1-formatie, wat Vitesse ruimte geeft om door het midden te voetballen. Via een pass van Bazoer op Loïs Openda levert dat bijna een open kans voor Dasa op. Malacia is gelukkig voor Feyenoord in positie om dit te verhinderen.
De aanpak van Advocaat tegen Vitesse is vergelijkbaar met die van Sparta Rotterdam, Heracles Almelo, FC Emmen en FC Groningen. Ook die ploegen hebben het elftal van Letsch bestreden vanuit eeen 5-3-2. Daarmee brengt Letsch net als eerder Erik tegen Hag bij FC Utrecht tactische flexibiliteit naar de Eredivisie. Iedere tegenstander wordt gedwongen om binnen het eigen systeem of in een ander systeem accenten te verleggen. Dat is leerzaam voor spelers die vaak in hun opleiding praktisch alleen geconfronteerd zijn met 4-3-3 of variaties daarop.
Gezien de omzettingen moet de wijze waarop de openingstreffer vlak voor rust valt Advocaat extra frustreren. Zijn systeem moest twee dingen verhinderen: ruimte voor Bazoer en een-op-een staan achterin. Beide dingen gebeuren toch.


Feyenoord heeft bij afwezigheid van Steven Berghuis geen spelers als Bazoer en Tannane die een wedstrijd met een individuele actie kunnen opbreken. De ploeg van Advocaat wordt daarom vooral gevaarlijk via spelhervattingen. Na een hoekschop missen Linssen en Jørgensen in de 59ste minuut allebei een goede mogelijkheid om de stand gelijk te trekken. Daarna brengt Advocaat joker Luis Sinisterra in voor Fer. De Colombiaan komt samen met Diemers en Toornstra op het middenveld te spelen, waardoor het systeem van Feyenoord onveranderd blijft. Alleen verandert de vorm van het middenveld meer in een punt naar voren met Sinisterra op 10.
Feyenoord slaagt er na rust steeds beter in om Vitesse terug te dringen. Mede dankzij de wingbacks die in balbezit verder doorschuiven en het zo Vitesse lastiger maken om vanuit de zijkant druk te ontwikkelen. Het brengen van Luciano Narsingh voor Nieuwkoop past bij dat beeld. Vitesse zelf kiest, waarschijnlijk mede door de stand, sneller voor de lange bal.
Op basis van de tweede helft zou een gelijkmaker voor Feyenoord verdiend zijn geweest. De ploeg van Advocaat leert tijdens de wedstrijd wat het vraagt om Vitesse lam te leggen en knokt zich zo terug. Alleen blijft een doelpunt als beloning uit. Zelfs in de extra tijd met serieuze mogelijkheden voor Botteghin en Sinisterra.
Riechedly Bazoer is daarom de beslissende man voor de uitslag. Hij heeft van alle veldspelers de meeste balcontacten, succesvolle lange passes en dribbels. In een tactisch steekspel maakt die extra kwaliteit het verschil.
Bron: VI / Foto's: SV