4 december 2011 In de media

RKC legt Vitesse geen strobreed in de weg

Vitesse heeft na de nederlaag tegen Feyenoord en het gelijkspel tegen FC Twente een ruime zege geboekt tegen een zwak RKC Waalwijk. Het werd in Gelredome 4-0.
Vitesse, dat zich na de zeperd tegen Feyenoord (0-4) vorige week goed herstelde met een gelijkspel bij FC Twente (0-0), begon ongewijzigd aan het duel met de ploeg uit Waalwijk. Renato Ibarro en Valeri Kazaishvili kregen op de vleugels de voorkeur boven Nicky Hofs en Giorgi Chanturia.

RKC moest het stellen zonder Robert Braber. Coach Ruud Brood, die op de tribune moest plaatsnemen, gaf in zijn plaats een kans aan het aanvallende talent Roald van Hout. Guy Ramos verving Ard van Peppen, die eveneens niet inzetbaar was. De Waalwijkers wonnen al sinds 25 september niet meer en moeten langzaamaan steeds meer naar onderen kijken.

Daar wisten de slap spelende Brabanders ook in Gelredome geen verandering in te brengen. Het duel werd door Vitesse nog voor rust in het slot gegooid. De aanvallende efficiëntie en defensieve stabiliteit die de Arnhemmers dit seizoen vaak kenmerkt, was ook zondag de sleutel tot succes. Dat al na negen minuten de eerste treffer kon worden genoteerd, hielp uiteraard ook mee. Stanley Aborah werd door Frank van Mosselveld neergelegd. De daaropvolgende vrije trap werd door uitblinker Jan-Arie van der Heijden achter Jeroen Zoet gekruld: 1-0.

Zonder ogenschijnlijke bovenmatige inspanning nam Vitesse in de eerste helft verder afstand. Halverwege de eerste helft passeerde Kazaishvili RKC-goalie Zoet met een fraai stiftje. Het betekende zijn eerste treffer voor de Arnhemmers. Hoewel Vitesse daarna slordiger werd, waardoor RKC af en toe gevaarlijk was via met name Rick Ten Voorde, wist het toch een derde doelpunt te maken. Een vrije trap van Van der Heijden werd op slag van rust door de vrijstaande Aborah binnengekopt: 3-0.

Ook na de thee kon de promovendus geen vuist maken. Dertien minuten in de tweede helft zette Wilfried Bony de 4-0 op het bord. De Ivoriaanse spits werd neergelegd door Sigourney Bandjar en benutte zelf de daaropvolgende strafschop. Zo’n vijf minuten later had de aanvaller opnieuw moeten scoren toen hij, een dag voor pakjesavond, na een cadeautje van de stuntelende RKC-defensie de lat raakte. Ook twintig minuten voor tijd had Daddy Cool zijn vizier niet op scherp staan, toen hij alleen voor Zoet slechts een zwak rolletje wist te produceren.

Het bleef, ondanks een aantal mogelijkheden in de slotfase, bij 4-0. Door die zege blijft Vitesse in ieder geval zevende in de Eredivisie. Het kan nog een plaats stijgen als sc Heerenveen er later op de zondag niet in slaagt te winnen van koploper AZ. De voorsprong van RKC op De Graafschap, dat zestiende staat, blijft slechts drie punten.