24 februari 2012 In de media

RKC wint van matig en inspiratieloos Vitesse

RKC Waalwijk neemt meer en meer afstand van de onderste regionen. De club van trainer Ruud Brood won vrijdagvond in een matig duel met 1-0 van Vitesse, dat nog maar vier punten voorsprong heeft op de promovendus.

Vitesse heeft de grote ambities voor de komende jaren al meerdere keren duidelijk gemaakt en RKC Waalwijk is dit seizoen de positieve verrassing van de Eredivisie, vrijdagavond was daar in het Mandemakers Stadion echter lange tijd niets van te zien. Beide clubs speelden slordig, zonder idee en in een laag tempo.

RKC Waalwijk kreeg na een kwartier spelen de eerste kans via Mitchell Schet, de aanvaller had een vrije doortocht richting Vitesse-goalie Piet Velthuizen. Door het lange treuzelen van de RKC’er zag Tomas Kalas kans de bal van zijn voeten te glijden. Vitesse wist pas na een half uur spelen de weg naar het doel van Jeroen Zoet te vinden. Het schotje van Wilfried Bony was echter veelzeggend, slap en matig.

Opleving
Waar de supporters zich inmiddels vooral bezig hielden met spelletjes op de telefoon, verhalen over meegemaakte avonturen en creatieve liedjes over de geaardheid van Piet Velthuizen, kwam er acht minuten voor de theepauze een eind aan de saaie vertoning op het veld.

Robert Braber kreeg een opgelegde kans, zijn inzet werd echter nog gekeerd door Velthuizen. Enkele tellen later lag de bal echter alsnog tegen de touwen. RKC kwam na de redding van de Vitesse-doelman in balbezit via Schet, zijn lage voorzet werd goed afgemaakt door Krisztián Németh. Voor de Hongaar was het zijn eerste treffer in dienst van de Brabantse club.

Na de openingsgoal van RKC leek Vitesse wakker. Wat in de eerste veertig minuten namelijk niet lukte, het creëren van kansen, ging in de laatste vijf minuten van de eerste helft wel goed. Renato Ibarra was dicht bij een treffer, zijn inzet ging via Zoet echter op de lat. Niet veel later werkte Hofs een goed opgezette aanval van Jan-Arie van der Heijden en Alexander Büttner vanuit kansrijke positie naast.

Zomeravond
In de tweede helft speelde Vitesse in de beginfase met iets meer drive naar voren, het viel echter alweer snel terug richting het niveau van de eerste helft. Waar RKC met de voorsprong op zak niet meer hoefde, leek Vitesse bezig aan een oefenwedstrijd op een doordeweekse zomeravond. Met de aanvallers Mike Havenaar, Giorgi Chanturia en Mart Lieder als verse krachten in het veld hoopte trainer John van den Brom op een slotoffensief.

De aanvallende impulsen brachten voor Vitesse echter niet het gewenste resultaat, het was RKC dat via invaller Geoffrey Castillion zelfs de beste kans kreeg om nog een keer te scoren. Het bleef uiteindelijk bij 1-0, waardoor RKC in het weekend kan kijken wat de concurrentie doet. Vitesse moet afwachten wat FC Groningen, Roda JC, Heracles Almelo en FC Utrecht doen, die clubs kunnen de club uit Arnhem namelijk voorbij op de ranglijst.

Voetbalprimeur

Hoofdsponsor: