19 december 2013 In de media

Roda houdt Vitesse uit kwartfinale beker

Vitesse kan zich op de titelstrijd in de Eredivisie gaan richten. De Arnhemmers werden woensdag door Roda JC uitgeschakeld in de KNVB Beker (3-1).
Vitesse begon zonder Mike Havenaar aan de bekerwedstrijd in Kerkrade. De Japanse spits zat zijn eerste van drie duels schorsing uit. Giorgi Chanturia verving Havenaar. Vitesse leek voor rust te moeten wennen aan de nieuwe spits, zoals ook Chanturia aanpassingsproblemen ondervond. De Georgiër lag vooral op de grond, maar kwam toch tot een goed schot. Dat was in een periode waarin Vitesse beter in de wedstrijd kwam.

Oprispingen
Roda begon namelijk sterker en scherper aan de wedstrijd het Parkstad Limburg Stadion. Interim-trainers Rick Plum en Regilio Vrede zagen hun ploeg domineren in de openingsfase. Dat leidde ook tot enkele mogelijkheden, maar bij onder meer Mitchell Donald, Krisztian Németh en Guus Hupperts stond het vizier niet op scherp. Piet Velthuizen overleefde het éénrichtingsverkeer zonder in de problemen te komen.

Vitesse-coach Peter Bosz toonde zich niet tevreden met de start van zijn ploeg, maar zag de Arnhemmers na zo'n half uur beter in de wedstrijd komen. Patrick van Aanholt was dicht bij een openingstreffer. Hij nam een prachtige dieptepass van Marko Vejinovic in één keer mee. Het schot ging hard en hoog voorlangs. Vitesse kreeg meer vat op Roda en dat leidde ook tot de schotkans van Chanturia, die werd gekeerd door Filip Kurto.

Het beeld van de tweede helft was identiek aan die van de eerste helft. Roda begon weer beter en kreeg ook een goede kans. Hupperts kon alleen op Velthuizen afgaan, maar de doelman lag in de weg. Vitesse liet zich weer aftroeven in de openingsfase en zag de druk van de thuisploeg toenemen. Na rust leidde dat wel tot een doelpunt. Na een afgeslagen vrije trap schoot Hupperts op fraaie wijze de openingstreffer binnen: 1-0.

Roda uit malaise
Roda leek door te drukken, maar zag Vitesse vanuit het niets op gelijke hoogte komen. Chanturia bediende de mee opgekomen Van Aanholt, die via de binnenkant van de paal raak schoot. De gelijkmaker deed de bezoekers even goed, maar Roda bleek aanvallend sterker. Németh stuitte eerst nog met een kopbal op Velthuizen, maar de doelman had kort daarna geen antwoord op een volley van invaller Marc Höcher (2-1).

Vitesse ging in de slotminuten met verdediger Dan Mori als stormram op zoek naar de gelijkmaker. De onzichtbare Lucas Piazon en Chanturia kregen nog twee goede kansen, maar de Arnhemmers kwamen niet op gelijke hoogte. Ook Velthuizen kon in de blessuretijd niets aan de stand veranderen. Met de keeper in de zestien van Roda wist Hupperts na een diepe bal ook nog de 3-1 binnen te schieten in een leeg doel. Roda, dat eerder PSV uitschakelde, gaat daardoor naar de laatste acht in de strijd om de KNVB Beker.