31 juli 2021 In de media

Roderik van Veelen: ‘Ook veel moois in coronajaar’

Voorzitter Supportersvereniging Vitesse kijkt uit naar terugkeer in GelreDome

De bal gaat donderdag weer rollen voor Vitesse, als in GelreDome Dundalk FC de tegenstander is in de Conference League.Supportersvoorman Roderik van Veelen kan niet wachten.

Begin bij de voorzitter van de Supportersvereniging Vitesse over ‘het coronaseizoen’ en de gedachten van de Rozendaler (47) zijn niet alleen bij het afgelopen voetbaljaar, met alleen die ene thuiswedstrijd op 19 september tegen Sparta waarbij publiek werd toegelaten. ,,Met mijn bedrijf Cruise Commerce heb ik al twee coronaseizoenen.”

Van Veelen bemiddelt tussen rederijen en touroperators die wereldwijd luxe riviercruises in Europa aanbieden. ,,Ons seizoen loopt van maart tot oktober. Dit jaar kan ik ook al beschouwen als verloren”, vertelt hij op kantoor.

Supportershome wordt weer home voor de supporters

Supportershome Monnikenhuize is nog even in gebruik als GGD-testlocatie.  Dit weekend krijgt de ‘SV’ de thuisbasis terug. ,,Donderdag is het supportershome nog gesloten. Het is niet te doen om met de huidige coronaregels open te gaan.”

Zin in die eerste live-wedstrijd in tien maanden?
,,Ja, daar heb ik écht zin in! Na zo’n lange tijd weg te zijn geweest uit GelreDome kijk ik er echt naar uit om weer met mijn vader naar het stadion te gaan en iedereen weer te zien op de Oost-Tribune en te juichen en te schelden met de mensen om ons heen. We kennen elkaar allemaal, ook al weten we vaak elkaars namen niet. Ik heb het echt gemist, het vader-zoon-uitje.”

Het was een raar seizoen, zo zonder publiek.
Schertsend: ,,Ja, maar gelukkig hadden we daar op geanticipeerd.”

U doelt op de grappen over een halfleeg GelreDome als Vitesse speelt?
,,Dat is onderhand een eeuwige discussie. Natuurlijk is de bezettingsgraad van het stadion niet goed, maar als je puur kijkt naar het aantal bezoekers dan zitten er bij Vitesse verhoudingsgewijs meer dan bij FC Utrecht. Vitesse heeft maar een klein achterland. In Elst en Bemmel vind je al de eerste NEC-supporters, voorbij Duiven zitten de aanhangers van De Graafschap al.”

Nog een grap: het was een zegen om te voetballen zonder azijnzeikers op de tribune. En zie: bekerfinale gehaald en vierde geworden in de competitie.
,,Er zit wel een kern van waarheid in. Soms worden de eigen spelers uitgefloten. Vitesse heeft een heel kritisch publiek, maar daar kun je ook trots op zijn. Je kan het cultiveren. Ik zie nog niet de cultuur van de hele stad veranderen.”

Is het iets Arnhems, dat kritische?
,,Dat hoor ik van echte Arnhemmers. Ik ben zelf geboren in Dieren. Ik heb wel elf jaar in de stad gewoond.”

‘Ook hele mooie dingen gebeurd’

Was het een verloren jaar voor de supporters?
,,Er zijn ook heel mooie dingen gebeurd. We hebben de spelers aangemoedigd bij het stadion, vanaf de viaducten over de snelwegen richting de bekerfinale in Rotterdam, op de John Frostbrug. Dat was zonder corona allemaal niet gebeurd. De band tussen de supporters onderling en tussen de aanhang en de club is echt verbeterd..

,,Ik denk ook dat Vitesse veel meer leeft in Arnhem dan voorheen. Kijk naar alle acties rond de bekerfinale. Dat de gemeenteraad de club met een spandoek aanmoedigt, dat het geel-zwart bij de burgemeester op het balkon hangt, dat was twintig jaar geleden toch ondenkbaar?.”

Wat zijn de verwachtingen voor het nieuwe seizoen?
,,Ik hoop op de groepsfase van de Conference League en dat we als supporters weer Europese trips kunnen maken. Ik denk wel dat het seizoen minder wordt dan het vorige. Het kan bijna niet beter.” Lachend: ,,Heb ik toch te lang in Arnhem gewoond…”

Bron: De Gelderlander / Foto's: SV

Hoofdsponsor: