26 juli 2010 In de media

Roy de Ruiter, topscorer in de oefencampagne

Roy de Ruiter (20) is met ne­gen treffers topscorer van Vitesse tijdens de oefencam­pagne en aast op zijn eerste profcontract bij Arnhemse club.
De spits uit Renkum heeft bovendien een schitte­rend verhaal te vertellen.

Mooi beeld, afgelopen zaterdag op het veld van RKSV Driel. Vit­esse heeft zojuist geoe­fend tegen Hibernian FC ( 1- 1). Na de repetitie, waarin Roy de Ruiter opnieuw heeft gescoord voor de Arnhemse ploeg, staat de spits met het rugnummer 40 handteke­ningen uit te delen aan Betuwse schoolkinderen. Enkele dagen later zal de voetballer zelf krabbels ver­zamelen, wanneer hij als ober reke­ningen afhandelt die met credit­kaarten zijn betaald.

„Ik werk twee, drie keer in de week in de bediening bij Van der Valk in Duiven”, legt de jonge Vi­tessenaar uit. „ Nadat ik mijn mbo­studie handel en verkoop had afge­rond, heb ik gewerkt naast het voetbal. Tijdens het vorige seizoen deed ik koerierswerk, nu werk ik dus in de bediening. Dat is nodig. Ik woon nog bij mijn ouders thuis in Renkum, maar ik voetbal bij Vit­esse op amateurbasis.” Een ambitieuze aanvaller die niet te beroerd is om zijn handen uit de mouw te steken: Het maakt Roy de Ruiter tot een prettige en bijzondere verschijning bij de club van geel en zwart.

De inWageningen geboren voet­baller is aan zijn tweede seizoen bezig bij Vitesse. Zijn loopbaan tot dusver: Als jochie begint hij bij de amateurclub RVW in Renkum, tussen zijn tiende en vijftiende komt hij uit in de jeugdopleiding van NEC, daarna speelt hij enkele seizoenen bij de gerenommeerde zaterdagclub Bennekom en na een jaartje bij Jong Vitesse heeft hoofd­trainer Theo Bos hem voor de aan­loopfase naar de nakende competi­tie bij de selectie van het eerste elf­tal gehaald.

Ruim een jaar werkt De Ruiter nu dus aan zijn missie bij Vitesse. Een avontuur dat hij met een duidelijk doel voor ogen is begonnen. „ Of het mijn ultieme doel is dat ik mijn eerste profcontract verdien bij Vitesse?”, herhaalt de speler de vraag. „Natuurlijk”, klinkt het zelf­bewust. „Ik wil het halen en heb er vertrouwen in dat het goed komt. Ik wil gewoon alles geven.Bij hoofdklassers loopt ook talent, dus waarom zou ik niet kunnen slagen?”

In ruim een jaar tijd is hij gegroeid bij de Arnhemse eredivisionist.
„ In het begin moest ik veel vergen van het lichaam. Ik ging van twee keer trainen naar vijf of zes keer per week. Dat was wennen”, zegt De Ruiter, die al een keer inviel in de eredivisie. „Vroeger was ik heel klein. Daarom werd ik ook wegge­stuurd bij NEC. Ik was heel snel en had een goede voorzet. Daarna ben ik gaan groeien en werd ik sterker in de lucht.”

Dat blijkt ook in het oefenduel met Hibernian. De treffer van Vit­esse wordt geboren in de lucht, wanneer De Ruiter hoger klimt dan twee Schotse verdedigers. Hij verlengt de hoekschop van Dali­bor Stevanovic zo met een mooie kopslag in het doel: 1-0.

Maar het is niet zozeer zijn kracht als kopper waarmee hij indruk maakt tijdens de voorbereidingsfa­se. De Ruiter manifesteert zich vooral als een heerlijke rasvoetbal­ler. Ook tegen Hibernian haalt hij enkele keren stijlvol een bal uit de lucht, waarbij zijn aanname de klasse van een talent verraadt. Wat handige overstapjes en passeerbe­wegingen completeren het beeld van de fijnbesnaarde technicus.

„ Als kind voetbalde ik veel op straat, daar heb ik geoefend op mijn techniek”, zo verklaart hij zijn goede basistechniek.
Wat opvalt: Als je De Ruiter zo ziet lopen in de spits, dan is de ge­lijkenis met Ricky vanWolfswin­kel daar. Zelfde postuur, beetje het­zelfde loopje ook. „Dat hoorde ik ook al toen ik een testwedstrijd speelde bij Vitesse”, lacht de Rui­ter. „ Aan de zijlijn stonden wat mensen die een paar keer riepen ‘ hè, VanWolfswinkel’.”

Een vergelijking met de oud- spits van Vitesse, die zich nu dooront­wikkelt bij FC Utrecht, het is be­paald geen belediging, zo erkent ook De Ruiter. „ Maar ik ben een ander type spits. Ik ben meer een killer, hoef maar een klein kansje te krijgen. In de zestien, dat is een van mijn kwaliteiten.”
De spits die altijd spits is geweest streeft nu naar een vaste plek in de selectie van Vitesse. „Ik wil er echt bij zitten. Daarvoor moet ik me la­ten gelden. Het is mooi dat ik nu tegen Hibernian heb gescoord.Daaruit blijkt toch dat ik niet al­leen tegen amateurteams kan sco­ren, maar ook tegen profs.”

Paspoort

Naam: Roy de Ruiter.
Geboren: 19 augustus 1989 in Wa­geningen.
Loopbaan clubs: RVW (Renkum), NEC ( jeugdopleiding), Bennekom, Vitesse.
Bij Vitesse sinds: Medio 2009
Contract bij Vitesse: Geen.
Status bij Vitesse: Amateurbasis.
Aantal competitiewedstrijden in eredivisie: 1 (0 goals).
Debuut in de eredivisie: Op 18 april 2010 komt hij als invaller in de 77ste minuut in het veld voor Civard Sprockel, tijdens de thuis­wedstrijd tegen Roda JC (2-5).

De Gelderlander

Hoofdsponsor: