20 maart 2010 In de media

Roy Makaay is nog niet klaar

Spits wil de beker winnen met Feyenoord voordat hij om de tafel gaat met Vitesse. Roy Makaay praat na dit sei­zoen met Vitesse over een terugkeer naar Arnhem. „Ik wil nog zeker een jaar voet­ballen en laat alle opties open.”

In de wedstrijd tegen zijn eer­ste club Vitesse staat Roy Ma­kaay vanavond weer eens in de basis bij Feyenoord, voor de achtste keer in deze competitie (elf invalbeurten). Het fenomeen uitWijchen dankt zijn plek aan een zere teen van Sekou Cissé. Dat klinkt ironisch, gezien de status van de 35-jarige spits. Maar de Eu­ropees topscorer van 2003 gaat ogenschijnlijk makkelijk om met zijn bijrol in Rotterdam.
„Het heeft geen zin je kont tegen de krib te gooien”, zegt Makaay. „ Al is het niet makkelijk. De bank is de slechtste plek in De Kuip. Dat went nooit. Als je vaak op de bank zit, is het vooral lastig om in het ritme te komen. Als ik nu speel, verwacht iedereen dat ik er vijf in­schiet. Dat is niet reëel.”

Hoe fit ben je?
„Heel fit. Ik heb als enige speler geen training gemist dit seizoen.
Daarom heb ik voor mezelf beslo­ten dat ik nog minimaal een jaar door wil gaan.”

Wat doet het met je, dat er wordt ge­zegd dat je veel verdient, maar dat je niet meer mee kunt met Feyenoord?
„ Ik stoor me er niet aan. Ik weet dat in Nederland veel gesproken wordt over wat iemand verdient.
Voetballers verdienen veel, dat is waar. Maar zou jij dat niet doen als je de kans had? In het buitenland gaat het nooit daarover. Als je niet goed speelt, word je daarop afgere­kend. En niet op wat je verdient.”

Je contract met Feyenoord loopt deze zomer af. Heb je al enig idee waar je volgend seizoen voetbalt?
„Nee. Ik houd alle opties open. Het klopt dat ik heb gesproken trai­ner Theo Bos en technisch direc­teur Marc van Hintum van Vites­se. We hebben afgesproken na dit seizoen bij elkaar te komen. Dan zal ik hun verhaal aanhoren.”

Wat als Vitesse degradeert?
„Ik ga ervan uit dat Vitesse zich handhaaft. Mocht dat niet zo zijn, dan hoeven we niet meer te pra­ten, dan houdt het op.”

Volg jij Vitesse nog met speciale aan­dacht?
„ Ja, net als Bayern München. Als ik thuis ben, dan kijk ik naar de wedstrijden. Ik heb acht jaar bij Vitesse gezeten. Theo Bos is een oud-ploeggenoot. En Geertje ( doelt op fysiotherapeut Gerard Verwaaijen, red.), door hem heb ik me de laatste jaren af en toe nog laten verwennen.”

Voetballen bij Vitesse en daarna bij die club in de technische staf. Is dat een optie?
„Daar heb ik nog niet over nage­dacht. Ik denk wel eens aan de trai­nerscursus. Vorig jaar stond ik soms met Jean- Paul van Gastel op het veld bij Feyenoord A1. Dat be­viel me wel. Ik ben sowieso van plan trainersdiploma’s te halen.”

Feyenoord won de KNVB- beker in 2008. Ben je tevreden over dat wat je in drie jaar bij de club hebt bereikt?
„Feyenoord had sinds de UEFA Cup in 2002 geen grote prijs meer gewonnen. De beker is toch iets tastbaars. Ik wist dat het moeilijk zou worden de schaal te winnen, zeker toen een jaar na mijn komst bleek dat het moeilijk was de selec­tie verder te versterken. Misschien sta ik straks voor de tweede keer met de beker in de handen (Feye­noord speelt woensdag in de halve finales thuis tegen Twente, red.). Dat is ook niet onaardig.”

Was Feyenoord achteraf een goede of slechte keuze?
„ Je weet hoe ik ben. Ik heb nooit spijt van keuzes. Na tien jaar bui­tenland ( Tenerife, Deportivo La Coruna en Bayern München, red.) wilde ik alleen naar Nederland of Spanje. Ik had zelf nog niets ge­wonnen in Nederland. Dat is in­middels gelukt. En Feyenoord blijft een mooie club.”

De Gelderlander

Hoofdsponsor: