14 januari 2011 In de media

Rust op transfermarkt vanwege nieuwe regels

De huidige rust op de internationale transfermarkt heeft niet alleen met de financiële crisis te maken. „Ik ben er van overtuigd dat de grote Europese voetbalclubs zich óók instellen op de nieuwe fi­nanciële voorwaarden die vanaf 2013 gelden om aan de Champions League of Europa League mee te doen.

Ze zijn aan het voorsorte­ren, zeg maar.” Ron Francis, financieel directeur betaald voetbal van de KNVB, dacht de laatste jaren mee over de nieuwe financiële regels die de Eu­ropese voetbalbond UEFA vanaf 2013 invoert. Voorzitter Michel Pla­tini is de drijvende kracht. „ Of de UEFA uiteindelijk een club als Real Madrid zal weren uit de Champions League weet ik ook niet. Maar dat het Platini ernst is, dat staat wel vast.”

Vanaf 2013 mogen clubs van de UEFA niet meer uitgeven dan zij verdienen. Anders kan, als uiterste straf, een club deelname aan de Champions League of de Europa League worden ontzegd. In 2013 wordt het gemiddelde over twee ja­ren genomen, dus de jaarcijfers van het seizoen 2011-2012 en de be­groting voor 2012-2013 worden naast elkaar gelegd. Later gebeurt dit over een periode van drie jaar. Francis: „ Dus kijken de clubs nu al uit voor te grote uitgaven, te grote transfers. Want daar krijgen ze in 2013 last van, dan tellen die mee. Ik ben er van overtuigd dat dit, naast het gebrek aan geld bij de clubs, de rust op de transfermarkt verklaart.”

De maatregelen moeten er voor zorgen dat álle clubs onder dezelf­de financiële voorwaarden aan de Europese competities meedoen. Over 2009 hebben de 733 Europe­se clubs in het betaalde voetbal 1,2 miljard euro verlies geleden.

De Gelderlander

Hoofdsponsor: