27 januari 2012 In de media

Rutten: “Reis niet opfokken”

De wedstrijd tussen PSV en Vitesse staat in het teken van het weerzien van Fred Rutten en Jonathan Reis. „De speciale band schakel ik vandaag uit”, aldus de trainer van PSV, die de spits van Vitesse door en door kent. „Ik ga hem niet opfokken, want ik weet hoe hij in elkaar zit.”
Voor de tweede keer binnen een week tijd krijgt PSV de kans om de koppositie in de eredivisie te grijpen. Als het elftal van trainer Fred Rutten vanavond in eigen huis Vitesse verslaat, mag het zich voor minimaal 24 uur lijstaanvoerder noemen. „Er moet een gretig PSV staan. Als we onze doelstelling (verovering landstitel, red.) willen halen, moeten we winnen”, aldus Rutten. Door een zeer teleurstellend gelijkspel tegen FC Utrecht (1-1) verzuimde de Eindhovense club afgelopen weekeinde koploper AZ te passeren.

Het thuisduel met Vitesse staat vooral in het teken van de terugkeer van Jonathan Reis, die een (roerig) verleden heeft in Eindhoven. Rutten maakte gistermiddag op De Herdgang bewust weinig woorden vuil aan zijn veelbesproken overgang naar Vitesse. „Ik ga Reis niet opfokken, want ik weet hoe hij in elkaar zit. Als je hem boos maakt, komen zijn kwaliteiten alleen maar bovendrijven. Mateja Kezman had dat eerder ook.”

Rutten zei nog steeds een speciale band met de Braziliaan te hebben. „Maar die schakel ik vandaag uit. Wij moeten professioneel zijn en dus naar onszelf kijken in plaats van naar een speler van een andere club. Het is wel gek om hem in een ander shirt te zien.”

Reis, die afgelopen zondag 66 minuten meedeed in het verloren duel met NEC, maakt vanavond zijn eerste speelminuten in het Philips Stadion sinds 19 december 2010. Op die dag liep de spits een zware knieblessure op na een ongelukkige botsing met Przemyslaw Tyton, die destijds het doel van Roda JC verdedigde. Tyton maakt inmiddels deel uit van de PSV-selectie, maar begint vanavond opnieuw op de bank. Rutten had, net als de medische staf van PSV, niet verwacht dat Reis zo snel al weer inzetbaar zou zijn. „Dit is een beetje een medisch wonder. Maar ik weet ook dat Reis het karakter heeft om zich er altijd bovenop te knokken.”

Hoewel zijn spelers de (blessure)geschiedenis van Reis goed kennen, weet Rutten zeker dat zijn voormalige pupil niet gespaard zal worden. Zeker niet door Reis’ landgenoot Marcelo, die samen met Timothy Derijck het verdedigingscentrum van PSV vormt. „Marcelo heeft geen vrienden in het veld. Bij hem zit er een flinke portie agressie in.”

Reis hoeft ook niet op een hartelijke ontvangst van het thuispubliek te rekenen, want de PSV-supporters nemen hem de overstap naar de Arnhemse club bijzonder kwalijk. De Braziliaanse aanvaller wordt als profiteur gezien, omdat PSV ook na zijn contractbeëindiging de revalidatiekosten doorbetaalde.

Rutten verwacht een zeer defensief ingesteld Vitesse te treffen. Hij hoopt dat zijn ploeg daar een stuk beter mee omgaat dan tegen FC Utrecht, dat vijf dagen geleden vrij eenvoudig op de been bleef. „Wij hebben ons een positie verworven dat veel tegenstanders niet meer de durf hebben om tegen ons te voetballen. Daar moeten wij een oplossing voor hebben. De wedstrijd tegen FC Utrecht is een les geweest voor een gedeelte van mijn team. Dat soort klappen moet je ervaren en in je rugzak stoppen richting de toekomst.”

Dat Kevin Strootman in Utrecht onvoldoende bracht, baart Rutten geen zorgen. „Dat was één wedstrijd. Kevin is pas 21 jaar. Dit hoort bij de wetten van de top.” Uit de ziekenboeg kreeg Rutten goed nieuws over Orlando Engelaar en Erik Pieters. „De rentree van Engelaar laat nog even op zich wachten, maar het gaat langzaam beter met zijn enkel. Pieters is weer op De Herdgang en heeft woensdag met de bal getraind. Hij zag er bevrijd uit.”

PSV: geblesseerd: Engelaar, Pieters, Tamata.

Telegraaf

Hoofdsponsor: