30 oktober 2012 In de media

Rutten: ‘Als het structureel is, maak ik mij pas zorgen’

Trainer Fred Rutten van Vitesse zag zondag geen aanleiding voor grote zorgen, na de eerste ne­derlaag van zijn ploeg in de com­petitie. In de thuiswedstrijd te­gen AZ ging het vlak voor tijd mis voor de Arnhemse equipe: 1-2.
Vitesse leed zondagmid­dag in de eerste wedstrijd van de ‘serie van de waarheid’ direct een nederlaag. Thuis tegen AZ ver­speelde de Arnhemse ploeg op de valreep een gelijkspel: 1-2.

Trainer Fred Rutten van Vitesse constateerde na afloop dat te veel spelers ‘niet het niveau haalden dat zij moeten halen’. „Als dat een keer gebeurt, is dat geen reden om je grote zorgen te maken. Dat zou ik pas doen als het structureel was”, zei Rutten in GelreDome.

„Dit is ook een team dat nog lang niet klaar is. Net als mijn collega (Gertjan Verbeek van AZ, red.) zijn ook wij nog niet zo lang bij el­kaar met deze selectie. Pas sinds de laatste dag van de transferwin­dow, op 31 augustus, hebben we ie­dereen in huis”, zei Rutten, die pas gisteren Gaël Kakuta, de huur­ling van Chelsea, zijn eerste speel­minuten in de eredivisie liet ma­ken. De Franse buitenspeler kwam alleen in oefenduels tegen Volen­dam en AGOVV en in het beker­duel met Gemert in actie. „Die jon­gen heeft de laatste tweeënhalf jaar 29 wedstrijden gespeeld. Hij begint nu pas een beetje fit te wor­den. Straks wordt dat een concur­rent voor de andere spelers”, weet Rutten, die de verwachtingen rond Vitesse wekelijks tempert.

De ‘kampioen van de toekomst’ is volgens Rutten nog niet zo ver. „Ik ken de kracht van dit elftal wel. Pas in de toekomst gaat deze club een keer om het kampioenschap strijden.” De trainer veroordeelde wel de openingsgoal van AZ (kop­bal Roy Beerens). „Volgens mij liet Patrick (van Aanholt, red.) hem wel heel makkelijk weglopen.”

„We hebben in de rust, door Ibarra in te brengen, het een en an­der gerepareerd en kwamen ook op 1-1. Daarna had ik gevoel dat we op 2-1 konden komen. Met dat schot van Reis waren we er dicht­bij. Dan valt die late 1-2 en is de tijd te kort en het geloof weg om nog gelijk te maken. En op basis van de eerste helft vind ik de ne­derlaag ook wel verdiend.”

Verbeek vond dat ook. „We had­den onszelf in de eerste helft beter moeten belonen, maar we scoren één goal op vijf kansen. Ik was bang dat het alsnog mis zou gaan. De maximale score had ik niet meer verwacht, qua kansen was het wel verdiend.”

Gelderlander / Foto’s SV

Hoofdsponsor: