25 november 2012 In de media

Rutten: Geen wrok jegens PSV

Trainer Fred Rutten keert zondagmiddag met Vitesse terug in het Philips Stadion van PSV. Acht jaar was hij werkzaam bij de Eindhovense club, waarvan de voorbije drie seizoenen als hoofdtrainer.

In maart 2012 werd Rutten ontslagen, maar de coach ziet niet om in wrok.

„PSV is een mooie club, een war­me club”, zegt Rutten tijdens het persuurtje op vrijdag voorafgaand aan de topper van zondag. „Het is een van de mooiste clubs in Neder­land, zo niet de mooiste. Ik heb heel veel goede herinneringen aan PSV. Er werken geweldige men­sen. Met veel van hen heb ik nog contact. Het is heel erg prettig om daar te werken. PSV heeft een hondstrouw publiek. Het stadion zit altijd vol. Bij ons zie je nog lege plekken, dat is jammer. We probe­ren er alles aan te doen ook bij Vi­tesse het stadion vol te krijgen.”

Een kleine vier maanden voordat zijn contract afliep, moest Rutten in maart het veld ruimen bij PSV, dat opnieuw geen hoofdprijs dreig­de te winnen. „Ik ben realistisch. In het voetbal krijg je als trainer af en toe een stokslag. Als je bij zo’n club in die fase drie wedstrijden achter elkaar verliest, dan is het normaal dat Brammetje hangt. Dat gebeurt. En dan ga je als trai­ner weer verder”, aldus de 49-jari­ge oefenmeester, die eerder ook hoofdtrainer was bij FC Twente en Schalke 04.

Rutten is nadien niet meer in het Philips Stadion geweest. „Ik ben er wel eens doorheen gereden”, doelt hij op Eindhoven, „maar dit wordt wel de eerste keer dat ik terugkom op het veld. Of ik de directieleden een hand zal geven als ik ze tegen­kom?

Ja, hoor.” In zijn jaren als hoofdtrainer van PSV zag Rutten de titelkansen slin­ken, doordat de clubleiding tussen­tijds bepalende spelers als Ibrahim Afellay en Danko Lazovic ver­kocht. Dat scenario is bij Vitesse ook denkbaar, wanneer topscorer Wilfried Bony deze winter zou vertrekken. Of Rutten angst heeft dat dat gebeurt? „Nee. Ten eerste leef ik nooit in angst. En ten twee­de ben ik wat dat betreft van wed­strijd tot wedstrijd gaan leven. Het heeft geen zin vooruit te kijken. Er is inderdaad een kans dat er in de winter een speler zal vertrekken. Misschien komt er juist wel wat bij. Dat weet ik niet.”

Rutten kijkt uit naar het duel met PSV. Niet vanwege het verleden (‘Voor mij is deze wedstrijd niet bijzonder, of PSV nu mijn werkge­ver is geweest of niet, dat deert mij niet’), maar vanwege het heden en de toekomst. Vitesse houdt zich knap staande in de top van de ere­divisie. En na de 2-0 zege bij Ajax en de 0-0 tegen FC Twente volgt in Eindhoven een nieuwe kracht­meting met een ploeg uit de nieu­we top drie van het Nederlandse voetbal.

„PSV heeft de beste en grootste se­lectie van Nederland”, zegt Rut­ten, die niet kan beschikken over Frank van der Struijk ( voetblessu­re). „Na het aantrekken van Van Bommel en Narsingh is PSV de kampioenskandidaat nummer één. De historie zegt dat weinig ploegen daar een goed resultaat ha­len.

Als je kijkt naar de grootte van de selectie en naar de budget­ten, dan zijn we de underdog. Maar dat waren we onlangs ook toen we naar Amsterdam gingen. Ik hoor wel eens trainers zeggen dat ze lekker gaan voetballen. Maar wij gaan ook naar Eindho­ven om een resultaat te halen. Daarvoor zit ik in het vak.”

Gelderlander / Foto’s SV

Hoofdsponsor: