10 november 2012 In de media

Rutten: ‘Vitesse is nog geen FC Twente’

Aan de vooravond van de absolute eredivisiekraker tussen de nummer drie Vitesse en lijst­aanvoerder FC Twente (zondag 12.30 uur, GelreDome) ziet Vites­se- trainer Fred Rutten grote ver­schillen tussen zijn oude werkge­ver uit Enschede en zijn huidige in Arnhem.

„Het succes van FC Twente is geen toeval. Bij die club ligt een stevig fundament, Vitesse heeft dat nog niet. Hier is nog geen proces van vier, vijf jaar gaande, dus dat kan ook niet. Twente is een gezonde club die kan groeien. Dat hebben ze voor op andere grote clubs, die financieel juist moeten inleveren”, stelt Rutten: „Ze hebben ook een eigen stadion. Het is een club die nu de stap maakt van het mógen naar móeten. Daar zitten ze mid­denin. Vitesse is zo ver nog niet.”

Rutten vindt de twee clubs niet vergelijkbaar, ook al heeft Vitesse net als FC Twente de stap naar bo­ven ingezet. „Vitesse is een ander soort club, met een andere cultuur en één eigenaar. Er wordt hier een mooie accommodatie neergezet, maar wat er de komende jaren met de begroting gebeurt, weten we niet”, aldus Rutten, die vrijdag zijn zorg uitsprak over de resulta­ten van de Nederlandse clubs in de Europese competities.

PSV verloor van AIK, FC Twente speelde gelijk tegen Levante en Ajax bij Manchester City. Geen van drieën heeft goede vooruit­zichten om te overwinteren in Eu­ropa. „Een zorgelijke ontwikke­ling”, zei Rutten: „Dit gaat ons Eu­ropese plaatsen kosten en dat is niet goed voor het niveau van de spelers. Juist in die Europese com­petities ontwikkelen spelers zich; Europa is wat anders dan die lieve aardige competitie in Nederland”, aldus Rutten twee dagen voor de kraker Vitesse-FC Twente.

Gelderlander / Foto’s SV

Hoofdsponsor: