19 juli 2012 In de media

Rutten maalt niet om Aissati

Vitesse speelt na tien jaar weer Europees voetbal. In het Bul­gaarse Lovech wacht vanavond (17.30 uur Nederlandse tijd) in de tweede voorronde van de Europa League Lokomotiv Plovdiv.
Nog geen honderd Arnhemse fans zijn bij dit historische moment aanwe­zig en willen dat weten ook. Ze vieren feest in en rond hotel Varos­ha, dat midden in het uitgaansge­bied van Lovech ligt.

Grote afwezige in Lovech – een stadje met nog geen 37.000 inwo­ners – is middenvelder Ismaïl Aissa­ti. De Marokkaan, die afgelopen seizoen nog uitkwam voor lands­kampioen Ajax, zou dinsdag een meerjarig contract tekenen in Arn­hem, maar dat is tot op heden niet gebeurd. Vitesse hoopt de komen­de week alsnog tot een akkoord te komen met Aissati, maar het uit­duel met Lokomotiv Plovdiv mist hij sowieso.

Een bittere pil voor trainer Fred Rutten, die fan is van de speler Ais­sati. Rutten ging er de afgelopen dagen vanuit dat de middenvelder snel zou tekenen en dat hij voor het duel met Lokomotiv Plovdiv speelgerechtigd zou zijn. Maar nu hij er niet bij is, reageert Rutten la­coniek. „ Aissati was er vorig jaar ook niet bij. En toen won Vitesse de play-offs om Europees voetbal. Ik maak mij alleen druk over de spelers die er zijn. Aissati is er niet, dus ik kan daar niets mee.”

Door de afwezigheid van Aissati, die in de voorbereiding vaak in de basis startte, komt er een plek vrij op het middenveld. Die wordt in­genomen door Nicky Hofs of Da­vy Pröpper. Hofs is de enige speler in de selectie die tien jaar geleden ook Europees voetbal speelde met Vitesse. „ In de tussenliggende tijd is er veel gebeurd met mij en Vites­se. De cirkel is rond, dat kun je wel zeggen. Maar of ik speel is aan de trainer”, zei de Arnhemmer.

Rutten kon gisteravond na de trai­ning in het stadion van Litex Lo­vech, de club van trainer en voor­malig FC Barcelona-aanvaller Hris­to Stoichkov, geen uitsluitsel ge­ven. „Ik ben daar nog niet uit.” De wedstrijd heeft (onder tropische omstandigheden) plaats in Lovech omdat het stadion van Lokomotiv wordt verbouwd.

Vitesse-aanvoerder Guram Kashia is voldoende hersteld van een lies­blessure en start – uiteraard – in de basis. „Ik ben fit genoeg om te spe­len”, zei de Georgiër. „Ik heb nog wel een beetje pijn, maar dit is een heel belangrijke wedstrijd voor ons. Daar wil ik bij zijn.”

Vermoedelijke opstellingen Vitesse: Velthuizen; Van der Struijk, Kashia, Kalas, Van Aanholt; Van Ginkel, Van der Heijden, Hofs, Ibarra; Bony, Reis.

Lokomotiv Plodiv: Gospodinov; Rodri­guez, Kotev, V. Georgiev, Venkov; To­dorov, Eli Marquez, Zlatinski, Serginho; Tassio, Lasarov.

Gelderlander

Hoofdsponsor: