17 september 2012 In de media

Rutten schrijft al historie

Fred Rutten is nog geen drie maanden hoofdtrainer van Vitesse, maar hij heeft al wel geschiedenis geschreven bij de Arn­hemse club.
De oefenmeester heeft Vitesse geleid naar de beste competitiestart ooit. De bezegeling van de pikstart had zondagmiddag plaats bij FC Groningen, nota be­ne met tien man: 0-3.

Vitesse schoot daarmee een clubre­cord uit de boeken. In het seizoen 1998-1999 was de Portugees Artur Jorge de hoofdtrainer en ook toen stond de teller na vier optredens in de eredivisie op tien punten. Maar waar destijds een nederlaag volgde bij MVV, daar scoorde Vi­tesse in Groningen de vierde drie­punter op rij. Na de remise tegen ADO Den Haag (2-2) volgden ze­ges op PEC Zwolle (0-1), Willem II (0-2), Feyenoord (1-0) en dus ook FC Groningen.

Zo vroeg in het seizoen is het voor al te vergaande conclusies nog te vroeg. Maar opvallend is wel dat de degelijkheid en defensieve stabi­liteit, vorig seizoen al de basis voor het behalen van Europees voetbal, ook onder Rutten het voornaam­ste wapen van Vitesse blijkt. Doel­man Piet Velthuizen hield zondag voor de vierde keer achter elkaar de nul.

Dat deed hij in de Euroborg, waar de bezoekers een uur met tien man speelden, na een terechte ro­de kaart voor Jan-Arie van der He­ijden. De centrumverdediger vloer­de Genero Zeefuik iets buiten de zestien met een licht zetje.

De ondertalsituatie noopte Rutten tot ingrijpen. De trainer stapte van 4-3-3 over naar 4-4-1, waarbij Da­vy Pröpper het veld moest ruimen voor Dan Mori. De nieuwe aan­koop uit Israël maakte zo eerder dan verwacht zijn debuut in de Arnhemse hoofdmacht. Mori ken­de een uitstekend debuut. De links­benige centrumverdediger hield zich probleemloos staande in het uur waarin FC Groningen de be­zoekers achteruit duwde.

Hoewel Velthuizen enkele knappe reddingen moest verrichten – bij een pegel van Kees Kwakman kreeg de goalie hulp van de lat ­bleef Vitesse vrij eenvoudig over­eind. Dat zei iets over het van crea­tiviteit gespeende spel van Gronin­gen. Maar het zei vooral ook iets over de goede organisatie bij Vites­se, dat van alle ploegen in de eredi­visie na vijf speelronden de minste tegentreffers heeft.

In aanvallend opzicht beschikt Vi­tesse niet over de klassieke, loop­sterke counterspitsen. Maar de be­zoekers maakten zondag indruk met de drie treffers, die ontston­den na snelle en fraai uitgespeelde tegenstoten. Daarbij had invaller Mike Havenaar opnieuw een hoofdrol. Op aangeven van Patrick van Aanholt kopte de Japanner zelf na ruim een uur spelen de 0-1 achter doelman Luciano. In de slot­fase bereidde Havenaar de 0-2 van Tomas Kalas voor, waarna Wilf­ried Bony nog voor 0-3 zorgde.

Gelderlander / Foto’s SV

Hoofdsponsor: