27 mei 2018 In de media

Ruud Knol verlaat Vitesse opnieuw

Elf jaar nadat hij als voetballer Vitesse verliet, trekt Ruud Knol opnieuw de deur achter zich dicht. Weer een einde, nu van een ander tijdperk: als trainer van de jeugd.
Tussen alle vertrekkende spelers van het beloftenteam, nadert ook het afscheid van Ruud Knol (37). De assistent van Joseph Oosting gaat zijn heil ergens anders zoeken. Zijn ambitie en de directe mogelijkheden bij Vitesse sluiten niet op elkaar aan. ,,Dat is twee maanden geleden in een gesprek met de club duidelijk geworden”, zegt de geboren Zevenaarder.

Hij ambieert een rol als assistent bij een eerste elftal. ,,Ik ben vijf jaar jeugdtrainer geweest bij Vitesse. Vanaf Onder 14 tot Jong Vitesse dit seizoen. Ik heb mijn wensen aangegeven, maar er is geen ruimte bij het eerste elftal. Daarom heb ik besloten wat anders te gaan doen.”

Knieblessure
Dat deed hij in 2007 ook, als speler van Vitesse. Centrale verdediger Knol was een groot talent, Louis van Gaal haalde hem zelfs bij Oranje, al kwam het nooit tot een interland. Voortdurende knieblessures lopen als een rode draad door zijn actieve loopbaan. ,,Mijn vertrek toen en nu is niet te vergelijken”, vindt hij. ,,Ik kon toen voor drie jaar bijtekenen.”

Hij koos voor het ongewisse en landde bij het Griekse PAOK Saloniki. Waar hij nu landt, is onbekend. Er speelt nog niets, zegt hij. ,,Het is niet dat ik ben uitgeleerd, dat ben je nooit. Het is meer op basis van ontwikkeling. Ik zou graag assistent zijn bij een eerste elftal van een betaald voetbalclub en de cursus coach betaald voetbal volgen. Daarvoor moet je die ervaring opdoen. Dat is ook heel anders dan een jeugdteam of een beloftenteam. Een heel jaar met een ploeg bezig zijn, vind ik interessant. Het proces meemaken, ontwikkelingen in een team.”

'Mooi afscheid'De makkelijk weg kiest hij niet. ,,Ik woon in Arnhem en ik weet nog niet wat ik ga doen. Ik wilde me eerst helemaal op dit seizoen met Jong Vitesse storten”, zegt Knol, die zondag bij Be Quick 1887 in Haren zijn laatste duel coacht als assistent. Het kampioenschap van de derde divisie was zondag al binnen. ,,Een mooi afscheid na vijf jaar”, vindt hij.

Gelderlander / Foto’s SV

Hoofdsponsor: