9 juli 2018 In de media

Salarisconflict en pesterijen leiden Bero naar Vitesse

Kennis in de doldwaze voetbalwereld is macht op de transfermarkt. Vitesse heeft haarscherp gereageerd op een klassieke Turkse tragedie. Een jarenlange flirt levert nu de Slowaak Matus Bero op.
Hij krijgt spontaan pretoogjes. Marc van Hintum ziet Matus Bero voorbijlopen op het trainingsveld van Vitesse in Sankt Veit an der Glan. De Slowaak knikt beleefd. ,,We hebben hem drie jaar op ons vizier gehad”, vertelt de technisch directeur van de Arnhemse club. ,,Nu hebben we hem binnen. Daar zijn we heel erg blij mee.”

Voetbalsaga
Volharding is het sleutelwoord in de zomertransfer. En een goed oog in ontwikkelingen op het spelersfront. De scouts van Vitesse – directeur Van Hintum reist in die hoedanigheid nog altijd even vrolijk door Europa – hebben de lijn met Bero (22) en zijn management jarenlang goed onderhouden. Een Turkse voetbalsaga geldt daarbij als katalysator voor de overstap naar Nederland.

Bero is de voorbije jaren bij Trabzonspor verstrikt geraakt in een klassiek drama. Als gevolg van achterstallige betalingen belandt de Slowaak in een conflictsituatie. In Trabzon vinden ze dat allemaal maar gezeur. Híj wacht bij voortduring op zijn geld. Als vanzelf ontstaan dan pesterijen, een niet uit te roeien uitwas in het profvoetbal. Als Trabzonspor traint met de bal, moet Bero rondjes lopen. Apart van de groep. Hij zit in Turkije op een dood spoor.

,,Vitesse kwam op een goed moment”, stelt de Slowaak politiek uitermate correct. ,,Ik was toe aan een nieuwe omgeving. In mijn tweede seizoen in Trabzon heb ik veel te weinig gevoetbald (19 duels in alle competities tegenover 32 wedstrijden een jaar eerder, LL). Bij Vitesse wil ik weer energie krijgen en mijn horizon verbreden. Ik wil weer lekker gaan voetballen.”

Wennen
Nederland wordt wel even wennen. Bero maakt de stap van de turbulente, veelal van emotie overkokende Süper Lig naar de eredivisie, die veel minder doordrenkt is van sentiment. ,,Ja, in Turkije is er wel veel passie”, zegt Bero. ,,Bij een zege werden we op het vliegveld in jubel ontvangen. Bij verlies keken de supporters ons een week niet aan. De beleving is soms wel wat extreem. In het voetbal zag je dat ook terug. Er zaten wel hete potjes tussen.”

Bero verwacht veel van het avontuur in Nederland. Hij staat op drie caps voor Slowakije. Dat moeten er door de prestaties bij Vitesse meer worden. Hij moet stabiel zijn, van waarde voor zijn nieuwe club. ,,Het Nederlandse voetbal geldt als technisch en tactisch hoogwaardig. Ik ben nog jong en kan me bij Vitesse op allerlei vlak verbeteren.”

Loper
Als aanvallende middenvelder ligt er een zware erfenis. Mason Mount heeft het publiek in Arnhem afgelopen seizoen betoverd. ,,Ik wil geen enkele vergelijking maken”, reageert Bero. ,,Ik ben een ander type. In aanleg, techniek en postuur. Ik ben een box-to-box-speler. Een loper. Ik houd er van te verdedigen, maar wil ook bij de aanval diep staan. Ik wil de bal graag hebben. Natuurlijk hoop ik zo straks uit te blinken bij Vitesse. Maar dan wel als onderdeel van succes met de club. Ik moet nu snel aanpikken bij de groep. Dat is de eerste stap. Dit is voor mij nog de ontdekkingstocht. Maar die is nu al mooi.”

Gelderlander / Foto’s Vitesse

Hoofdsponsor: