25 mei 2016 In de media

Samenvatting rapport ‘Winnaars van Morgen’

Het rapport ‘Winnaars van Morgen’ beschrijft het innovatieprogramma dat in 2015 en begin 2016 is ontwikkeld door een grote groep vertegenwoordigers uit het Nederlandse voetbal.
Een projectteam van de KNVB, met technisch manager Jelle Goes als programmamanager, heeft een groot aantal aanbevelingen gedaan, om de ontwikkeling van Nederlandse talenten te vernieuwen en te verbeteren.

Speerpunten

Aanleiding voor dit project was het besef bij vele betrokkenen in het Nederlandse voetbal dat ondanks een uitstekend resultaat op het WK 2014 in Brazilië het Nederlands (club)voetbal de aansluiting met de internationale top dreigt te verliezen. De Nederlandse voetbalwereld kwam daarom in december 2014 bijeen om met elkaar in discussie te gaan. Hieruit zijn elf speerpunten naar voren gekomen, kritische factoren die door de aanwezige voetbalexperts het vaakst genoemd zijn om de kwaliteit van het Nederlands voetbal over de gehele linie te verbeteren.

Projectteams

Na het congres zijn elf projectteams met deze speerpunten aan de slag gegaan. Deze teams zijn samengesteld uit diverse geledingen van het Nederlandse voetbal: coaches, (ex-)topvoetballers en hoofden jeugdopleiding, scouts, technisch directeuren, fysieke trainers en andere experts. In totaal hebben meer dan tachtig werkgroepleden samengewerkt om zo veel mogelijk ervaringen te delen en kennis boven water te halen. De definitieve bevindingen van de projectteams zijn vervolgens TWEE KEER vertaald naar de Nederlandse voetbalinfrastructuur; drie focusgebieden waarop aan de kwaliteitseisen gewerkt kan worden: de teamspeler, de trainer-coach en de competitie.

Jelle Goes

Technisch manager Jelle Goes: “Een jaar lang onderzoeken, vergelijken, discussiëren en analyseren leidde tot een plan met concrete aanbevelingen. Deze aanbevelingen zullen, in de komende jaren, leiden tot doorstroming van talenten met als doel het versterken van de positie van het Nederlandse clubvoetbal en de nationale selecties. We willen zo snel mogelijk terug naar onze ambitie: de top. De eerste winst hebben we al binnen; dit plan, waarmee we bouwen aan ‘Winnaars van Morgen’, is van ons allemaal. Van het hele voetbal. Iedereen heeft eraan meegewerkt”.

Getoetst bij de clubs

Met een groot aantal aanbevelingen kan direct gestart worden. Een belangrijke succesfactor voor optimale talentontwikkeling is een goede samenwerking tussen het amateurvoetbal, de betaald voetbalclubs en de KNVB. De aanbevelingen uit het rapport ‘Winnaars van Morgen’ zijn op 18 april getoetst bij de Jupiler League- en Eredivisieclubs.

Vitessenaren in projectteam

De Vitessenaren Terry Peters, Janus van Gelder, Gerry Hamstra en Mo Allach namen als werkgroepleden deel aan het project.

Volledige rapport en videoverslag

Klik hier voor een algemene samenvatting van ‘Winnaars van Morgen’ 

Klik hier voor een videoverslag van de presentatie aan clubs uit de Eredivisie en Jupiler League
 

 

KNVB / Foto’s SV

Hoofdsponsor: