10 september 2010 In de media

sc Heerenveen en Vitesse aan elkaar gewaagd

sc Heerenveen neemt het zaterdag in eigen huis op tegen Vitesse. De Arnhemmers komen voor de achttiende maal op bezoek in Friesland. De statistieken wijzen uit dat de thuisclub licht favoriet is. De Friese club won zeven maal, de geelzwarte brigade uit Gelderland vijf maal.

De uitslagen van de laatste tien seizoenen bevestigen het beeld dat sc Heerenveen en Vitesse aan elkaar gewaagd zijn. Vijf keer kwam er een gelijkspel uit de bus, drie maal won de thuisclub en twee maal bleef Vitesse aan de goede zijde van de score. Het doelsaldo is met 30 tegen 23 treffers in het voordeel van de Friese club.

Het betere doelsaldo is grotendeels te danken aan de ruime 7-0 zege van drie seizoenen geleden. Miralem Sulejmani zette de thuisclub al na zeven minuten op voorsprong. De treffer van de Serviër bleek de voorbode voor een productief avondje. Vitesse was geen partij voor de ontketende thuisclub die via Pranjic, Zuiverloon, Bradley, Beerens (2x) en Prager een van de grootste eredivisiezeges uit de clubhistorie boekte.

Hoewel sc Heerenveen en Vitesse het net wel weten te vinden, werden de fans in het verleden niet altijd op doelpunten getrakteerd. In de voorgaande achttien ontmoetingen bleef het drie maal 0-0. sc Heerenveen kwam in zes duels niet tot scoren, terwijl Vitesse in zeven duels verstoken bleef van doelpunten.

De laatste Arnhemmer zege dateert van twee jaar geleden. Op 29 oktober 2008 kreeg
sc Heerenveen een gevoelige tik in het thuisduel tegen Vitesse. De Arnhemmers trakteerden de ploeg van Trond Sollied op een verdiende 0-2 nederlaag. De thuisclub had een collectieve offday en mocht de debuterende keeper Kenny Steppe dankbaar zijn dat de uitslag niet hoger uitviel. sc Heerenveen speelde vooral na rust erg slecht en werd in de slotfase geveld door treffers van Kolk en Hofs.

De laatste maal dat sc Heerenveen Vitesse wist te verslaan, was afgelopen seizoen. In een uitverkocht Abe Lenstra stadion waren de Friezen met 1-0 te sterk voor Vitesse. Het winnende doelpunt werd al na dertien minuten gescoord door debutant Losada. Vitesse ging na rust op jacht naar de gelijkmaker, maar een fantastisch keepende Lejsal gaf niets weg. In de slotfase waren de betere kansen voor sc Heerenveen, het bleef echter bij de ene treffer van Losada.

De allereerste ontmoeting tussen sc Heerenveen en Vitesse eindigde in een 2-2 gelijkspel. Op 14 mei 1991 nam de thuisclub na ruim een half uur spelen een 1-0 voorsprong via een treffer van René van der Gijp. Hans van Arum en Bart Latuheru zorgden nog voor rust voor een Arnhemmer voorsprong. De thuisclub leek na rust ten onder te gaan, maar in de 90ste minuut werd via een daverende vrije trap van Van der Gijp alsnog een gelijkspel afgedwongen.