23 april 2012 In de media

Schaduwgevecht in Friesland

Vitesse heeft zater­dagavond verdienstelijk en ver­diend gelijk gespeeld bij SC Hee­renveen. Invaller Mike Havenaar maakte in de tweede helft een vroege achterstand goed: 1-1.
Tot grote tevredenheid van trainer John van den Brom. „ Alleen de start was heel erg slecht. „Daarna hebben we het goed opgepakt en een verdiend gelijkspel behaald.”

Met de uitslag kwam Vitesse en stapje dichter bij de play-offs om Europees voetbal, Heerenveen ook. Beide clubs stonden al drie keer tegenover elkaar. In de compe­titie werd het twee keer 1-1, in ja­nuari verloor Vitesse thuis de kwartfinale van de KNVB-beker.

Van den Brom keek vast vooruit op een mogelijk nieuw tweeluik ná het reguliere seizoen in de strijd een ticket naar de Europa League. „Dat maakte deze ontmoe­ting interessant”, vond de trainer, die beide ploegen ondanks het evenwicht in de competitieduels niet gelijkwaardig acht. „Heeren­veen heeft negen punten meer, dus dat kan ik niet zeggen.”

Collega Ron Jans van Heerenveen ziet minder in een nieuw twee­luik. „Vitesse is een lastige, geduldi­ge tegenstander. Ik hoop dat ik John van den Brom niet meer te­genkom.” Dat zou betekenen dat Heerenveen zich direct heeft ge­plaatst voor een Europees toer­nooi en Vitesse een andere tegen­stander uit de top zes treft.

Vitesse zal de play-offs, die nog niet zeker zijn met de 1- 1 in Fries­land, in elk geval als underdog star­ten. Tegen geen van de ploegen uit de top zes slaagde het Arnhemse gezelschap erin te winnen. Gelijke spelen tegen Heerenveen (twee keer), PSV (één) en FC Twente (één) bleken het hoogst haalbare in elf ontmoetingen. Alleen de con­frontatie op de slotdag met Ajax kan nog een Arnhemse driepunter opleveren.

Van den Brom noemde de voor­hoede van Heerenveen, met de handige, snelle buitenspelers Ous­sama Assaidi en Luciano Narsingh en afmaker Bas Dost ‘ misschien wel de beste van Nederland’. Toch gaf zijn ploeg weinig kansen weg. Al was de eerste de beste in de vijf­de minuut wel raak: 1-0 door Filip Djuricic, op aangeven van assist-ko­ning Narsingh. Halverwege de eerste helft nam Vi­tesse de regie over en kreeg een handvol mogelijkheden, vooral via spitsWilfried Bony. Omdat het be­tere spel geen goals opleverde, bracht Van den Brom na rust een extra invaller, Mike Havenaar. Die zet leverde pas rendement op toen een kwartier voor tijd ook Jona­than Reis binnen de lijnen kwam.

Reis zette de aanval op, Bony be­diende Havenaar na een overstap­je van Reis en Havenaar rondde fraai af: 1-1. Daarmee kwam een einde aan het schaduwgevecht van de twee clubs, die in mei mogelijk nogmaals tegenover elkaar staan. Dan gaat het er echt om.

Gelderlander

Hoofdsponsor: