2 augustus 2011 In de media

Scheidsrechters scherper op elleboogstoot

De scheidsrechters in de ere- en eerste divisie zullen komend voetbalseizoen, dat vrijdag begint, bij zware overtredingen sneller een rode kaart trekken. Dat vertelde scheidsrechtersbaas Dick van Egmond bij de jaarlijkse presentatie in Zeist.

KNVB-arbitrage wil af van elleboog, tenen trappen en theater

De nadruk ligt daarbij vooral op het bestraffen van elleboogstoten. Aan de hand van videobeelden kregen de scheidsrechters voorbeelden te zien van spelmomenten uit wedstrijden van vorig seizoen waar rood niet had misstaan. "Een aantal elleboogstoten is vorig seizoen niet bestraft met rood”, zo verduidelijkte Van Egmond.

Ook het inkomen met gestrekt been of het op de tenen trappen van een tegenstander zal sneller leiden tot rood.

De KNVB heeft de spelers en trainers er de voorbije periode op gewezen dat zij een verantwoordelijke rol hebben. Aan de hand van filmpjes van het afgelopen seizoen kregen de voetballers voorbeelden te zien van onsportief gedrag, zoals theatrale valpartijen en ‘geniepige’ overtredingen. "Van misleiding willen we af”, zei Van Egmond. "Dat is onsportief en respectloos.”

Voorbeelden van gemeen en onsportief gedrag: klik hier 

Ook komend seizoen zullen Bel­gische scheidsrechters vermoede­lijk regelmatig wedstrijden uit de Nederlandse competitie fluiten. De KNVB is tevreden over het sa­menwerkingsproject en praat op korte termijn met de Belgen over een voortzetting daarvan.

Telegraaf

Hoofdsponsor: