9 december 2012 In de media

Schimmenspel rond Bony is begonnen

Bij Vitesse zijn alle ogen weer eens gericht opWil­fried Bony. Gaat de spits in januari naar de Afrika Cup? En blijft hij nou wel of niet bij Vitesse?
Wilfried Bony is met vijftien treffers top­scorer van de eredi­visie. De spits uit Ivoorkust heeft een groot aandeel in het succes van medekoploper Vitesse. In januari doet Bony met zijn land mee aan het toernooi om de Afrika Cup, dat dan een extra editie beleeft door de switch van even- naar oneven jaartallen. In 2012 miste Bony vijf wedstrijden van Vitesse vanwege het Afrikaan­se landentoernooi. De Arnhemse ploeg verloor toen vier keer en vloog ook uit het bekertoernooi.

Het aanstaande gemis van de aan­valsleider kan behoorlijke gevol­gen hebben voor de kampioens­kansen van Vitesse. Daarom kon­digde algemeen directeur Erwin Kasakowski onlangs aan dat hij Bo­ny, via diens zaakwaarnemer Fran­cis Kacou, gaat vragen of de voet­baller af wil zien van de Afrika Cup. Die moeite lijkt Kasakowski zich te kunnen besparen. Clubs zijn verplicht spelers af te staan aan vertegenwoordigende teams.

Alleen als Bony zou bedanken voor de nationale ploeg, is de top­scorer beschikbaar voor Vitesse.

Maar enkele weken geleden gaf Bo­ny tegenover deze krant reeds aan dat hij dat nooit zal doen. Prangender is derhalve de vraag of de 23-jarige aanvaller na de komen­de transferperiode nog bij Vitesse voetbalt. In de maand januari is de internationale transfermarkt weer geopend. Bony heeft een contract tot medio 2015, maar wil vertrek­ken uit Arnhem. Het probleem dat zijn familieleden hem niet kun­nen bezoeken in Nederland door­dat ze geen visa krijgen, is inmid­dels van de baan. Wat blijft zijn de aanhoudende geruchten. Zo zat zondag tijdens het duel met Roda JC de technisch directeur van AC Milan voor Bony op de tribune.

Kacou schermt al geruime tijd met veel belangstelling voor zijn speler, uit Rusland en Engeland met na­me. Vooral de interesse van Liver­pool is interessant. Want zou Vites­se- eigenaar Merab Jordania mee willen werken aan een transfer naar die club, terwijl hij nauw sa­menwerkt met zijn vriend en Chel­sea- baas Roman Abramovitsj? Dat lijkt niet waarschijnlijk.

Kasakowski stelde tevens dat Vites­se het contract van Bony wil open­breken, opwaarderen en verlen­gen. Een logisch streven, gezien de geweldige ontwikkeling die de nog jonge international doormaakt. In het Algemeen Dagblad sprak zaak­waarnemer Kacou deze week ech­ter heldere taal: Bony zal op geen enkele wijze meewerken aan con­tractverlening. Sterker nog: bij de eerste de beste goede aanbieding van een grote buitenlandse club is hij weg. Ook deze poging van Kasa­kowski lijkt dus weinig kans van slagen te hebben.

Ondanks de vele geruchten heeft Vitesse tot op heden nog geen con­creet bod op Bony ontvangen. In januari zal blijken welke clubs daadwerkelijk miljoenen willen be­talen voor de goalgetter, die in het slechtste scenario pas medio fe­bruari kan aansluiten bij zijn nieu­we of huidige club. Naar verluidt wil Jordania minimaal 15 miljoen euro hebben voor de sterspeler, die voor 4 miljoen overkwam van Sparta Praag.

Vitesse zit in een prettige onder­handelingspositie, aangezien de verbintenis van Bony nog jaren doorloopt. Maar Kacou stelt dat Bony bij zijn komst naar Vitesse is beloofd dat de Gelderse club zal meewerken indien hij naar een ‘een grote club’ kan. Het zijn ingre­diënten voor een spannende janua­rimaand. Kasakowski wilde deze week niet ingaan op de situatie rond Bony. Er is op dit moment zoveel gaande, stelde hij, dat hij even afziet van een reactie. Daar­mee is het schimmenspel rond Bo­ny definitief begonnen.

Gelderlander / Foto’s SV

Hoofdsponsor: