26 augustus 2011 In de media

Schitterende goals doen Vitesse de das om

Vitesse heeft bij Ajax een 4-0 nederlaag geleden. Na 45 minuten was de stand nog 0-0. In de Amsterdam ArenA waren de Amsterdammers uiteindelijk een maatje te groot. Alle doelpunten van de thuisploeg vielen in een tijdsbestek van 18 minuten na rust.

Bij Vitesse stond opnieuw Marko Meerits in het doel. Jan-Arie van der Heijden, vorige week nog ingevallen voor Julian Jenner, startte bij de Arnhemmers in de basis. Hofs speelde vanaf de linkerflank. Het team van John van den Brom hield in de eerste helft met enig fortuin stand.

De ver uitgekomen Meerits was na 10 minuten alert en belette Anita met een sliding de vrije doorgang. Vijf minuten later stopte de doelman een lastig schot van Eriksen en in de rebound van Boerrigter werd hij gered door de paal. Vitesse kwam voor rust maar weinig van eigen helft af. De thuisploeg had veruit de meeste balbezit. Janssen verschalkte zijn oude ploeg bijna met een zwabberend schot vanaf de rand van het zestienbetergebied. De rebound werd volledig gemist door Sulejmani. De momenten waarop Vitesse eruit kon komen waren spaarzaam, maar gevaarlijk.

Hofs speelde met een steekbal Van Ginkel tien minuten voor rust vrij in het strafschop die uit de draai meteen uithaalde. De jonge middenvelder vond echter Ajax-doelman Vermeer op zijn pad. In de laatste minuten voor de pauze ontwikkedlde Vitesse een klein slotoffensief. Een prima voorzet van Van der Struijk werd achter Vermeer getikt door Wilfried. Alderweireld kon met een halve omhaal nog net redding brengen voor de lijn. Aan de kant van de Amsterdammers was Sigthórrsson met een aantal schoten voor rust nog dicht bij de openingstreffer.

Beide teams begonnen ongewijzigd aan de tweede helft. Een schot van Eriksen zette Vitesse in de 53e minuut op een 1-0 achterstand. De Deen plaatste de bal vanaf 18 meter in de linker bovenhoek. Kort daarna was Vitesse dicht bij de gelijkmaker. Een kopbal van Kashia werd half gered door Vermeer. In de rebound kwam de bal ongelukkig op het dijbeen van Van Ginkel terecht en verdween net over het doel van de thuisploeg. In de minuten die daarop volgden ging het hard. Alderweireld legde de bal over de verdediging van Vitesse panklaar voor Boerrigter die er 2-0 van maakte. Nog geen minuut later meldde Sigthórsson zich voor het doel en tikte een voorzet van Van der Wiel bij de eerste paal binnen. Na 71 minuten was het opnieuw de spits die de thuisploeg op 4-0 zette. Vanaf 20 meter verdween zijn lage schot uit de draai achter Meerits.

Bekomen van de schrik wisten de Arnhemmers zich in het laatste kwartier te herpakken. Wat kort voor tijd werd beloond door een eretreffer. Alexander Büttner reageerde alert na een prachtige lob van Wilfried die kort daarvoor op de paal was beland: 4-1.

Over twee weken neemt Vitesse het, hopelijk met alle nieuwe aanwinsten, in Alkmaar op tegen AZ.