23 april 2019 In de media

Serero wars van angst voor Ajax

Ajax wordt wereldwijd bewierookt. De boel vakkundig ontregelen op Hollandse bodem ligt bij Vitesse in handen van Thulani Serero. Hij kent de Amsterdamse mores.
Eén echte Ajax-eigenschap heeft Thulani Serero wel. De Zuid-Afrikaan maakt zich nooit zo heel erg druk om tegenstanders. Groot van naam en faam? Dat deert de spelmaker uit Johannesburg niets. Hij doet zijn eigen ding.

Serero (29) kijkt terug op een zesjarig verblijf bij de club uit Amsterdam. Hij staat op 121 duels bij de recordkampioen. Maar uitgerangeerd onder coach Frank de Boer en later Peter Bosz biedt Vitesse sinds de zomer van 2017 zijn uitweg. In Arnhem staat het publiek in twee seizoenen nu geregeld op de banken, als de Zuid-Afrikaan haast achteloos wegdraait of de bal vrij kapt. In een flits, alsof de wetten van de zwaartekracht niet bestaan.

Tegen Ajax moet Serero de strijd aan met geestverwanten. Lichtvoetig als hij. Lasse Schöne en Frenkie de Jong. ,,Ik ken ze van Ajax, ik heb met hen getraind", reageert de Zuid-Afrikaan. ,,Ze zijn bij Ajax allemaal fantastisch aan de bal."

Hij haalt dan zijn schouders op. ,,Die kwaliteiten zijn genoegzaam bekend. Ik heb er verder geen sentiment bij. Ik maak me er ook niet druk om of Ajax of PSV kampioen wordt. Ik zie altijd wel wat er op me afkomt. Angst heb ik niet. Ik ga uit van mijn eigen kwaliteiten. Ook tegen dit Ajax, ja."

Voor Serero is de koploper voorspelbaar. ,,Ajax heeft vorm en klasse", vertelt hij. ,,We zullen ongetwijfeld onder druk worden gezet. En we moeten rekening houden met hun positiewisselingen en tempoversnellingen. Maar dat weten we, dus we kunnen daar niet door verrast zijn. De speelwijze is wel bekend."

Kansen zijn er altijd. ,,Tegen PSV (3-3 in GelreDome, LL) stond ik met Matus Bero op het middenveld tegen drie man. Die strijd wonnen wij. Wij waren daar slimmer. De slag op het middenveld is erg belangrijk in voetbal. Voor mij maakt niet uit wie de directe tegenstander is. Of welke club. Winst of verlies: je moet na negentig minuten in de spiegel kunnen kijken. Dat telt nu. Voor mij en voor Vitesse. Maar dat telt ook voor iedereen bij Ajax."
 

Gelderlander / Foto’s SV

Hoofdsponsor: