1 april 2010 In de media

Service met een smile – Leo van der Vliet

Niet alleen het eerste elftal van Vitesse werkt trainingen af om zich zo goed mogelijk voor te bereiden op een wedstrijd. Staat de formatie van Vitesse onder leiding van hoofdtrainer Theo Bos, bij de veiligheidsorganisatie is het Leo van der Vliet die de scepter zwaait.

Met goed opgeleide mensen en een servicegerichte attitude wil de manager veiligheidszaken de perfecte gastheer zijn op het tweewekelijkse feestje in GelreDome. Het credo is dan ook: ‘Service met een smile en kordaat optreden als de situatie daar om vraagt’.

Is het werk van een manager Veiligheidszaken nu een dankbare of ondankbare taak?
"Het is zeer zeker een dankbare taak. Ik probeer een wedstrijd zo goed mogelijk te organiseren en te laten verlopen. Het interessante is juist om te zien wat mensen beweegt om bepaald gedrag te vertonen. Voorop staat dat bezoekers een aangenaam middagje of avondje uit hebben en een mooie voetbalwedstrijd beleven. Wij leveren daar een grote bijdrage aan. De spelers moeten zorgen voor het plezier, terwijl onze focus op service en veiligheid ligt."

Het werk van een steward is meer en meer multidisciplinair geworden.
"Wij zijn verantwoordelijk voor het organiseren van het feestje in GelreDome en dat feestje is voetbal. Mensen moeten kunnen vertrouwen op de gastheer, de stewards en de beveiligers. Dat houdt ook in dat als mensen zich niet gedragen zoals ze zich horen te gedragen, ze daarop worden aangesproken. De serviceverlening staat bij ons hoog in het vaandel.-Mensen moeten hun vragen bij ons kwijt kunnen en die trachten wij zo goed mogelijk te beantwoorden."

Komt iedereen in aanmerking om steward te worden?
"In principe wel, mits hij of zij bij de selectie aan bepaalde eisen voldoet. Vervolgens is er een verplichte basisopleiding voor stewards die landelijk uniform en gecertificeerd is door de KNVB. Daarnaast hebben wij zelf jaarlijks nog cursussen, waarbij telkens een ander onderwerp aan bod komt. Dit geldt niet alleen voor de stewards, maar ook voor de hoofdstewards, poulehoofden en beveiligers."

Opvallend is het niet zichtbaar aanwezig zijn van politie. Is dit bewust?
"Ja en dat is al een flinke periode zo en een mooi voorbeeld van wat wij hier in Arnhem met z’n allen hebben weten te realiseren. Daarmee bedoel ik politie, gemeente en justitie. Het gaat om het slim inzetten van politie en beveiliging. Wij willen geen vesting maken van GelreDome, maar een gezonde omgeving creëren waar men zich prettig kan bewegen. Supporters gedragen zich zoals ze ontvangen worden. Als je ze in een kooi ontvangt, gaan ze zich ook als beesten gedragen. Doe je het netjes, dan zie je dat het zijn vruchten afwerpt. En dat is voor iedereen prettig."

De veiligheidsorganisatie functioneert daarin niet autonoom?
"Nee,elke maand zitten we om tafel met de veiligheidspartners (gemeente, justitie, politie en supporterscoördinatoren, red.) om het beleid te bespreken. Het overleg is enorm belangrijk want we moeten het met z’n allen doen. Er zijn wel eens tegengestelde belangen, maar daarbij probeer ik zo goed mogelijk naar voren te brengen wat het meest voordelig is voor Vitesse en haar supporters."

Is dit een landelijk beleid of het beleid van Vitesse?
"Er zijn landelijke beleidskaders, maar iedere club vult het op eigen wijze in. Bij Vitesse is er een duidelijke verdeling van inzet: eerst de stewards, dan de hoofdstewards, de beveiliging, de politie in burger, de platte pet en dan pas de ME. Daar moet je continu scherp op blijven. De hoofdtaak is service en veiligheid. Ons credo? Service met een smiie en kordaat optreden indien de situatie daar om vraagt."

Hoe staat het veiligheidsbeleid bij Vitesse er voor?
"Wij zijn in Arnhem best ver. Mensen kunnen ongestoord een voetbalwedstrijd beleven en er zijn weinig incidenten. Sinds dit seizoen hebben we dankzij de inspanningen van alle betrokken partijen geen categorie C wedstrijden meer (enkel kaartverkoop in de voorverkoop aan seizoenkaarthouders van Vitesse, red.). Het beleid staat en daarin lopen we best voorop. Korte lijnen, elkaar weten te vinden, daar gaat het om. Op dit moment ben ik tevreden, maar je moet altijd scherp blijven. Er kan altijd iets gebeuren. Tijdens een wedstrijd kan er plots brand uitbreken en dan moet iedereen op elkaar aan kunnen en weten wat er moet gebeuren. Ook waar wordt met regelmaat aandacht aan besteed."

Hoe ziet een wedstrijddag er voor jou uit?
"Eerst loop ik de briefing na op kantoor alvorens ik drieënhalf uur voor aanvang van de wedstrijd de hoofdstewards in de persruimte toespreek. Daarna neem ik een kijkje in de stewardruimte, loop wat rond en maak een praatje. Twee uur van tevoren bespreek ik de bijzonderheden met de stadioncommandant van de politie in de commandoruimte (Oosttribune, red.), gevolgd door een onderhoud met de collega van de bezoekende club. Circa één uur voor de wedstrijd zit ik in de kleedkamer van de scheidsrechter voor de veiligheidsbespreking. Dat gaat onder meer over de bijzonderheden die er rondom de wedstrijd zijn zoals sfeeracties en waar vindt overleg plaats in geval van een calamiteit. Tijdens de wedstrijd stuur ik vanuit de commandoruimte de veiligheidsorganisatie aan. Dan is het tijd voor waar het allemaal om gaat, de wedstrijd. Oftewel, het feestje."

 

Leo van de Vliet :
Tijdens de omvorming van Monnikenhuize naar GelreDome deed Leo van der Vliet al ervaring op als steward. Tijdens zijn studie bestuurskunde maakte hij onderdeel van het supportersproject Rijnside en begeleidde hij de harde kern. Van der Vliet studeerde af op een onderzoek naar de nieuwe aanwas van de harde kern.

Zijn eerste baan was als adviseur openbare orde en veiligheid bij de Gemeente Westervoort, In de weekenden en avonduren werkte hij als adviseur veiligheid bij de KNVB. Vervolgens kwam hij terecht bij de Veiligheidsregio Gelderland-Zuid, bij een multidisciplinair bureau voor crisisbeheersing en rampenbestrijding. Per 1 november 2009 is hij gestart bij Event Security Arnhem.

Van daaruit vervult hij de functie van manager Veiligheidszaken bij Vitesse. ESA levert rondom de wedstrijden de gehele stewardorganisatie, de beveiligers, verkeersregelaars (ROC studenten), gastheren en gastvrouwen. Bij evenementen huurt GelreDome mensen van ESA in en tevens wordt de beveiliging van Luxor Live in Arnhem verzorgd. Rondom een gemiddelde wedstrijd zijn ongeveer 250 man aan het werk, bestaande uit 185 stewards, 30 verkeersregelaars en 32 beveiligers.

Naschrift redactie: Leo van der Vliet is een van de drie forumgasten op de SV forumavond met als thema ‘beleid en veiligheid’ op vrijdag 16 april 19.30 uur in Supportershome Monnikenhuize.

Businessmagazine Vitesse

Hoofdsponsor: