1 april 2017 In de media

Sfeerloze derby training Vitesse

Zaterdagmorgen vond de laatste training van Vitesse voorafgaand aan de zondag derby tegen NEC plaats.
Door het rookpotten- en vuurwerkverbod van burgemeester en politie werd het geheel een sfeerloze vertoning. Op de traditioneel zeer druk bezochte laatste training, kwamen dit keer nog geen 250 supporters af waarvan het merendeel vroegtijdig vertrok.
 
Uit protest tegen het vuurwerkverbod waren de supporters stil en hadden een spandoek opgehangen met de tekst ‘Traditie: No pyro, no party.'
 
Traditioneel wordt er tijdens de laatste training voor de derby rookpotten en vuurwerk afgestoken om de Vitesse-selectie een hart onder de riem te steken en symbolisch op scherp te zetten. Maar dat werd dit jaar verboden door de lokale autoriteiten. Vitesse werd verplicht te handhaven. De club bleef niets anders over dan deze verplichting op te volgen.
 
De Supportersvereniging Vitesse vond de aanzegging van burgemeester en politie absurd en wees in een verklaring op haar website vitesse.org dat er jarenlang gecontroleerd vuurwerk was afgestoken en dat en nooit calamiteiten zijn opgestreden. De SV zag de maatregelen eerder als het gelijktrekken van een Nijmeegs verbod en de kritiek van over de Waal aan het adres van de Arnhemse politie en Vitesse dat men niet handhaafde. De SV besloot geen vrijwillige SV-stewards in te zetten om hen niet te voor het blok te zetten te moeten fouilleren of te handhaven.
 
In Arnhem waren tijdens de training een politieauto en -motor aanwezig. Agenten in burger liepen een rondje langs het veld en namen een zestal rookbommen en stukken vuurwerk in beslag. In Nijmegen stonden tijdens de afsluitende training twee ME-bussen en politie te paard voor het veld, werd iedereen gefouilleerd en werden er van het publiek foto's gemaakt.
 
De aanwezige Vitesse-supporters hadden op Papendal geen goed woord over voor de genomen sfeerbeperkende maatregelen. 'Beschamend', 'geen gevoel voor voetbalsfeer' en 'de doodsteek voor het derby gevoel' waren de meest gehoorde opmerkingen.
 
De Supportersvereniging Vitesse is voornemens om in de aanloop van de Arnhemse editie van de Gelderse derby in het seizoen 2017-2018 tijdig contact te zoeken met burgemeester en politie vertegenwoordigers om de situatie uitvoering te bespreken en te bezien of er tot heroverweging kan worden overgegaan. De SV ziet voldoende mogelijkheden om gecontroleerd vuurwerk en sfeermateriaal af te steken, zonder dat dit tot overlast leidt. Sfeermiddelen zijn een wezenlijk onderdeel van een jarenlange voetbaltraditie tijdens de laatste training voor de Gelderse derby.

De Vitesse-selectie onthield zich van commentaar en werkte een volledige training af.
 

Supportersvereniging Vitesse / Foto’s SV

Hoofdsponsor: