20 augustus 2012 In de media

Simon Cziommer kritisch op zichzelf na snelle wissel

Vitessenaar Simon Cziom­mer werd zaterdagavond in het armzalige duel met PEC Zwolle (winst 0-1) al in de 41ste minuut naar de kant gehaald en was kritisch.

Vitesse incasseerde zater­dagavond bij PEC Zwolle een be­langrijke driepunter (0-1) maar speelde een wedstrijd om snel te vergeten. Op het broeierige kunst­gras had vooral middenvelder Si­mon Cziommer na afloop weinig reden tot uitgelatenheid.

Hij werd immers al in de 41ste mi­nuut ‘geslachtofferd’ door trainer Fred Rutten, die zich juist sterk had gemaakt om de ervaren mid­denvelder een eenjarig contract te geven bij Vitesse.

„ Je baalt natuurlijk als een stekker, maar ik kan niet zeggen dat ik lek­ker aan het voetballen was. Was ik beter geweest, dan had ik er wel anders in gestaan”, bekende de 31- jarige Duitser, die zaterdaga­vond in Zwolle nog niet van zijn trainer had gehoord wat de exacte reden van de wissel was.

Cziommer was vier minuten eer­der met een gele kaart bestraft en liep derhalve risico op rood. Op het snelle kunstgras zit een handig­heidje van de tegenstander of een ongelukkige tackle in een klein hoekje. Eerder incasseerde Cziom­mer in de Europese ontmoeting met FC Anzji kort na rust zijn tweede gele kaart, waarna Vitesse voor spek en bonen meedeed.

„Ik heb het er nog niet met de trai­ner over gehad, dus ik weet niet of dat meespeelde. Maar het het was een wissel die tactisch wel goed uitpakte”, erkende hij. Mike Haven­aar kwam erin als linker spits. „Daardoor konden we meer druk zetten en liep het beter. Natuurlijk waren er andere keuzes mogelijk, maar zo lekker ging het niet.”

Rutten greep in toen zijn ploeg na een redelijke start de weg kwijt raakte. „We hadden constant bal­verlies en elke tweede en derde bal was voor de tegenstander. We had­den totaal geen grip op de bal, in balbezit niet en bij balverlies niet. Dan moet je je tegenstander ook je wil opleggen, maar het ging he­lemaal niet”, zag Cziommer.

„We konden geen druk zetten, dan kom je meestal twee stapjes te laat en dat ziet er dan erg knullig uit”, zag controleur. „Dat mag niet, maar het is nog wel vroeg in het seizoen. We zijn een paar weken bezig, dan heb je vaak gekke wed­strijden. PSV verliest op de eerste dag bij RKC, als die wedstrijd op de tiende speeldag op het program­ma staat wordt het 0-5.

Gelderlander / Foto’s SV

Hoofdsponsor: