15 september 2018 In de media

Sloetski legt de lat voor Vitesse hoger in Londen

Vitesse telt dit seizoen drie legionairs van Chelsea. Het Pact met Londen staat, maar met Leonid Sloetski aan het roer in Arnhem heeft zich in de zomer een stille revolutie voltrokken.
Leonid Sloetski huldigt een vast principe. Spelers uit de academie van Chelsea zijn nog geen spelers van Chelsea. Ze mogen zich zo niet noemen. Ze zijn slechts talent dat het trainingscentrum op Cobham moet ontstijgen.

Ze hebben nog niets gepresteerd.PresterenAls hoofdtrainer van Vitesse heeft Sloetski (47) deze zomer volgens dat adagium ook de gesprekken gevoerd met de top in Londen. Voor de Russische coach gaat presteren boven opleiden. Hij heeft de metropool Moskou verruild voor de bossen rond Arnhem om te slagen in West-Europa. ,,Ik wilde voor Vitesse versterkingen hebben van Chelsea’’, legt de trainer uit. ,,Basisspelers. Niet materiaal voor de breedte.’’

Sloetski heeft een wapen in het bondgenootschap met Chelsea. Op het pluche in Londen is Russisch de voertaal. Zijn taal. Hij heeft ook een directe lijn met Marina Granovskaia, de machtige algemeen directeur van de Engelse topclub. Sloetski behoort tot de incrowd van de beleidsbepalers op Stamford Bridge.

,,Ik heb veel met Marina gesproken’’, vertelt Sloetski. ,,Directe lijnen zijn wel zo handig. Ik heb haar verteld dat ik geen jeugdspelers wilde. Ik wilde geen talent dat voor een eerste huuravontuur staat. Ik wilde gegarandeerde kwaliteit. Spelers met enige ervaring. Daar wordt Vitesse sterker van.’’

Hectische zomer
Het resultaat na een hectische zomer is een drietal nieuwelingen. Eduardo dos Reis Carvalho, kortweg Eduardo, is de doelman die Vitesse wenst. In Arnhem stapt een keeper van 35 jaar binnen, die internationale ervaring meebrengt. Jake Clarke-Salter (20) komt over na een uitleenperiode bij Sunderland. Daar is hij gehard door degradatievoetbal. En op de slotdag heeft Vitesse nog Charly Musonda (21) binnen gehengeld. Een Belg die eerder door Chelsea al is ondergebracht bij Betis Sevilla en Celtic Glasgow.

,,Ze brengen alle drie een hoog instapniveau mee", stelt Sloetski. ,,Eduardo is voor de eredivisie een topkeeper. Jake weet wat er in topvoetbal wordt gevraagd. En Charly kan echt heel veel. Daarom baal ik nu ook enorm van zijn blessure.’’

Geduld
De visie van Sloetski vraagt deze zomer geduld. En de aimabele Rus krijgt niet helemaal zijn zin in Londen. ,,We hebben geprobeerd om Mason Mount nog een tweede jaar te huren. Dat zou geweldig zijn geweest. En we hebben een poging ondernomen Matt Miazga nóg een jaar te binden. Mount koos voor Derby County (Championship in Engeland, red.). Dat vind ik begrijpelijk. Miazga zou een derde jaar naar Vitesse gaan. Dat zou uitzonderlijk zijn. Twee jaar is doorgaans de maximale looptijd. Miazga koos voor de Franse competitie. Dat is natuurlijk ook logisch. Dat is weer een vervolgstap in zijn loopbaan.’’

Eduardo, Clarke-Salter en Musonda behoren uiteindelijk tot een leger huurlingen van Chelsea. De club uit de Premier League zet dit jaar veertig spelers uit. Ze komen overal terecht. Van Atletico Mineiro in Brazilië tot Yeovil Town in de League Two van Engeland.

,,Chelsea spreekt bij verhuur wel een voorkeur voor een club uit, maar de uiteindelijke beslissing ligt bij de speler", legt Sloetski uit. ,,De gang van Mount naar Derby is daar een voorbeeld van.’’

Ordinair handelshuis
Het Chelsea-systeem ligt onder vuur. De Engelse club ruïneert de carrières van talloze talenten, wordt er vaak gezegd. The Blues verpesten de markt als een ordinair handelshuis. Het Londense huurlegioen is als schieten met hagel. Het is gokken op die ene goudmijn.

De wereldvoetbalbond FIFA wil de transferregels veranderen. Een club mag dan nog 'slechts' acht spelers per seizoen verhuren. Voor Vitesse blijft het Pact met Londen toekomstbestendig, zegt Joost de Wit, algemeen directeur in Arnhem. ,,Ik ben bij de FIFA-bijeenkomst in Kroatië geweest", reageert de bestuurder van de eredivisionist. ,,Het betreft allereerst een voorstel. Het is afwachten of dit ook wordt doorgevoerd. En dan geldt de limiet op verhuur dus niet voor jeugdspelers. De zogeheten homegrown-spelers. Juist die categorie huurt Vitesse doorgaans."

,,Het zijn de grootste talenten, die we bij Vitesse willen’’, onderstreept Sloetski. ,,Dat hebben we nu goed gedaan. Het is goed werken met Chelsea. Als je het geld voor grote transfers niet hebt, zijn huurlingen erg waardevol.’’

27 verschillende Chelsea-huurlingen
Vitesse heeft tot nu toe 27 verschillende spelers van Chelsea gehuurd. In totaal zijn door de Arnhemse club, een meerjarig verblijf zoals bij Bertrand Traoré meegeteld, 35 spelers geleend van de grootmacht uit Londen.

2010: Matej Delac, Slobodan Rajkovic, Nemanja Matic.
2011: Tomás Kalas, Ulises Davila, Patrick van Aanholt.
2012: Patrick van Aanholt (tweede jaar), Tomás Kalas (tweede jaar), Gaël Kakuta.
2013: Patrick van Aanholt (derde jaar), Gaël Kakuta (tweede jaar), Sam Hutchinson, Cristian Cuevas, Lucas Piazon, Bertrand Traoré, Christian Atsu.
2014: Bertrand Traoré (tweede jaar), Wallace Oliveira Dos Santos, Josh McEachran.
2015: Lewis Baker, Danilo Pantic, Nathan Allan de Souza, Isaiah Brown, Dominic Solanke.
2016: Lewis Baker (tweede jaar), Nathan Allan de Souza (tweede jaar), Matt Miazga, Mukhtar Ali.
2017: Matt Miazga (tweede jaar), Fankaty Dabo, Charlie Colkett, Mason Mount.
2018: Eduardo, Jake Clarke-Salter, Charly Musonda.

Gelderlander / Foto’s SV

Hoofdsponsor: