16 augustus 2018 In de media

Sloetski mikt met Vitesse op ‘Wonder van Basel’

Vitesse moet na de knock-down in GelreDome opstaan in het St. Jakob Park. Voor Europese glorie is een kunststuk nodig in de return tegen FC Basel.
Gepokt en gemazeld op het internationale platform heeft Leonid Sloetski dagdromerij al lang afgezworen. De Russische trainer weet dat de mokerslag van Ricky van Wolfswinkel in Arnhem een uiterste krachttoer vergt van Vitesse in Zwitserland. De 1-0 lijkt in alles overbrugbaar, maar heeft een diepe kloof geslagen in de weg naar de groepsfase van de Europa League. De uitgoal van FC Basel telt in wezen dubbel.

Vitesse heeft op St. Jakob Park een stunt nodig. Het Wonder van Basel. Voor een heroïsch hoofdstuk in de Arnhemse voetbalgeschiedenis zijn drie ingrediënten nodig.

1. Gecontroleerd aanvallen
Vitesse moet naar het front. Om een kans te maken op de play-offs van de Europa League, het voorportaal van de groepsfase, is minimaal een doelpunt nodig. Dat de Arnhemse equipe naar voren móet, is mooi meegenomen. Vitesse is het beste in aanvallen.

De uitgangspositie voor de return heeft meteen ook consequenties. Met Vitesse ver vooruit geposteerd loert de counter. En dat is een wapen van FC Basel. De goal van Van Wolfswinkel in Arnhem, vorige week, is daarvan het sprekende voorbeeld. Maar in de heenwedstrijd kregen de Zwitsers ook al voor rust kansen in de omschakeling.

,,We moeten dus de balans vinden in aanvallen en controle houden”, zegt Sloetski. ,,De tactiek wordt heel erg belangrijk. Wij moeten geduld hebben. We moeten wachten op kansen en dan ditmaal wél toeslaan. Want dat is in internationaal voetbal noodzaak. Ik verwacht een wedstrijd, waarin er toch meer behoudend wordt gespeeld. Het gaat hier voor beide clubs wel om een enorm belangrijk resultaat.”

2. Linies gesloten houden
Vitesse trekt in de kern enthousiast ten aanval. Dat is de speelwijze van de Arnhemse club. Sloetski wil daarbij dat de linies als een harmonica in elkaar vallen. Zo blijven de ruimtes klein. Daarop is al vanaf de eerste dag in het nieuwe seizoen volop getraind.

De theorie is weerbarstiger dan de praktijk. Juist de gaten tussen de linies, van voor tot achter, worden bij Vitesse naar gelang een wedstrijd duurt wel eens groot. Dat was al in de Europese wedstrijden tegen Viitorul en dat was ook het geval in de heenwedstrijd tegen Basel.

,,Een geval van over-enthousiasme”, stelt Sloetski. ,,We waren op jacht naar de zege, maar liepen daarbij te vaak uit de organisatie. Dat is de belangrijkste les voor Vitesse tot nu toe. Aanvallen is mooi. Maar de verdedigende taken mogen niet verwaarloosd worden en de organisatie moet overeind blijven. Basel heeft ons op dat punt in Arnhem geslacht.”

3. Flair tonen
Vitesse is de underdog, FC Basel de favoriet. De Zwitsers maken zich na de zege in Arnhem niet bijzonder druk om de eredivisionist. Dat biedt kansen. De equipe van Sloetski moet bravoure tonen. Flair – niet te verwarren met arrogantie.

,,We zijn kwalitatief gelijkwaardig”, vindt Jake Clarke-Salter, de huurling van Chelsea achterin bij Vitesse. ,,In Arnhem hadden wij de controle. We hadden ook de beste kansen. Basel ontsnapte. Maar er dus zijn volop aanknopingspunten voor ons. We haalden een hoog niveau. Nu moet er ook een resultaat worden neergezet. Wij hebben echt een kans verder te komen. Maar dan moet alles kloppen.”
 

Gelderlander / foto’s SV

Hoofdsponsor: