5 juli 2018 In de media

Sloetski zet in de Alpen team van Vitesse neer

Leonid Sloetski zet de koers van Vitesse uit in Oostenrijk. In Karinthië moet het team gestalte krijgen, dat een plek in de poulefase van de Europa League afdwingt. Er is in de Alpen geen ruimte voor experimenten.
Sloetski (47) heeft bij zijn aanstelling bij Vitesse even moeten slikken. In het land der compromissen is zijn voorstel voor een trainingskamp van drie weken teruggebracht naar twee weken. Dat is al veel voor de Nederlandse profvoetballer. Dus prakt de Russische coach in Oostenrijk een arbeidsintensief schema in elkaar. Hij heeft geen tijd te verliezen.

Voor Sloetski is een ticket voor de groepsfase van de Europa League een speerpunt in dit seizoen. De Rus wil zijn avontuur in Nederland doen slagen. Dat is ook een kwestie van prestige. Vitesse heeft een gelouterde trainer in huis gehaald. Een voormalige bondscoach. De Arnhemse club moet zich door drie voorrondes worstelen. Het elftal dient er al voor de competitie te staan.

Linies verdeeld
Dat doel is terug te zien in de werkwijze van Sloetski. Hij heeft vanaf de eerste training de linies verdeeld. Er is een basisgroep en een groep reserves. De Rus kneedt de linies, werkt aan tactische varianten en zet systemen uit. Per linie en in combinaties. Af en toe is er een personele wisseling. Bij de start van het trainingskamp in Sankt Veit an der Glan, een dorp in Karinthië, is de uitgangspositie voor iedereen helder.

,,Leonid Sloetski wilde in de zomer zijn selectie al stevig in de steigers hebben staan”, vertelt technisch directeur Marc van Hintum van Vitesse. ,,Op grond daarvan hebben we de laatste weken ook volop zaken gedaan (Vitesse heeft intussen zeven nieuwelingen gehaald, LL). Daarmee zijn nu al bijna alle posities goed ingevuld én dubbel bezet. We moeten er per direct staan.”

Geen ruimte voor drastische experimenten
De Europese campagne biedt geen ruimte voor drastische experimenten, stelt Sloetski. De komende twee weken moet iedereen zijn plek verwerven voor internationale krachtmetingen. Daar zijn de oefenwedstrijden tegen krachtige tegenstanders als Wolfsberger AC (Oostenrijk), Shakhtar Donetsk (Oekraïne), Arsenal Tula en Lokomotiv Moskou (beiden Rusland) voor. De eerste horde in de Europa League voert dan langs Racing Union FC uit Luxemburg of het Roemeense FC Viitorul Constanta, de club van voormalig wereldster Gheorghe Hagi.

Concreet levert de werkwijze van Sloetski een strijd in het doel op tussen Jeroen Houwen en Remko Pasveer. Daarbij moeten de nieuwkomers Matus Bero en Jake Clarke-Salter hun plek in de basis eerst maar eens afdwingen. Maikel van der Werff staat in de optiek van Sloetski nu in het centrum naast de nieuwe Deen Rasmus Thelander. Interessant is het gevecht op links met Alexander Büttner en Max Clark. Vooralsnog staat daar de Achterhoeker.

Wedkamp op het middenveld
Op het middenveld gaat de wedkamp, Bero meegeteld, om vier man. ,,Ik zie veel kwaliteit”, stelt Sloetski, die zijn spelers al afkort. ,,Ik vind Naffie (Navarone Foor), Thuli (Thulani Serero) en Thomas (Bruns) goede spelers.”

Voorin is de hiërarchie, op het oog, helder. Daar staat de trojka van de voorbije maanden, met aan de zijkanten Bryan Linssen en Roy Beerens. In de spits krijgt Tim Matavz de voorkeur. Al is die door Sloetski al even gewaarschuwd. ,,Je loopt minder dan anderen, Timmie.”

Dat kan de Sloveense sluipschutter zich in Oostenrijk niet permitteren.

Gelderlander / Foto’s SV

Hoofdsponsor: