30 oktober 2011 In de media

Slot Engelse week van Vitesse

Trainer John van den Brom van Vitesse buigt zich deze dagen met plezier over de stukjes van een legpuzzel die zondag tot de beste opstelling van zijn ploeg moet leiden in de derby bij De Graafschap; aftrap 12.30 uur in Doetinchem.
Na het gelijke spel (1-1) in de top­per tegen PSV, vergaloppeerde Vit­esse zich midweeks bijna tegen ADO Den Haag. „Wij hadden voor de wedstrijd al een gevoel dat de spelers het te makkelijk opna­men na een goede wedstrijd tegen PSV. Dat heb ik ze vooraf ook ver­teld, maar iedereen zei dat we ons geen zorgen hoefden te maken. Nou, ik heb in de eerste helft niet één speler gezien die zijn niveau haalde”, bromde de trainer. In de rust sprak hij zijn spelers nog­maals aan. „Het is knap dat ze het na rust om kunnen zetten, maar die fout mag je tegen De Graaf­schap geen tweede keer maken. Je begint elke wedstrijd opnieuw.”

In de eerste twee duels van de voetbalweek probeerde Van den Brom noodgedwongen (de buiten­spelers ontbraken; Chanturia ge­schorst en Jenner geblesseerd) het spitsenduo Marcus Pedersen en Wilfried Bony samen uit. Dat leid­de tot de nodige aanpassingen in de ploeg, die eerder alleen in een driespitsensysteem aantrad.

Twee wedstrijden later kijkt Van den Brom tevreden terug op het experiment. Bony scoorde tegen PSV de gelijkmaker op aangeven van Pedersen en beide spelers scoorden in de bekerwedstrijd te­gen ADO (2-1). „Ik ben erg te spre­ken over Marcus. Hij heeft hard ge­werkt, is sterk aan de bal en hij heeft gescoord”, zei Van den Brom, die pas vandaag verder gaat met zijn puzzelwerk. Waarschijn­lijk handhaaft hij de spitsen, maar keert Chanturia ten koste van een middenvelder (Annan?) terug in de ploeg.

„We hebben veel mogelijkheden en dat puzzelen vind ik leuk. Wat is voor ons het beste, hoe speelt de tegenstander en wat stel je daar te­genover. Wie is er bij ons fris en fruitig? Het selecteert zich meestal vanzelf. Heerlijk”, zei Van den Brom, die de sfeer van de ‘andere derby’ minder voelt in Arnhem.

„Het is minder een derby voor Vi­tesse dan de wedstrijd tegen NEC, het leeft in Doetinchem meer. Een wedstrijd tussen werklust en strijd aan de ene kant en voetbal aan de andere. Er heerst altijd een fantas­tisch sfeer in het stadion; ze heb­ben geweldig publiek dat er hele­maal achter gaat staan”, wist de trainer, die De Graafschap niet al­leen als een vechtmachine ziet.

„Er zit nu veel meer voetbal in. Mijn assistenten hebben de wed­strijd tegen NAC gezien, die De Graafschap met 3-1 won. Ze kwa­men terug met een goede indruk.” Van den Brom kan het weten, hij sloot zijn voetballoopbaan ( begon­nen bij Vitesse) af in Doetinchem. „ Ik kwam daar om De Graafschap in de eredivisie te houden en dat is gelukt. En het jaar daarna ble­ven we er ook in. Ik heb er goeie herinneringen aan”, aldus de trai­ner voor het slotstuk van de Engel­se voetbalweek van Vitesse.

Gelderlander

Hoofdsponsor: