13 februari 2019 In de media

Slutskiy: ’vuur die pijlen maar op mij af’

Met een fietstochtje op de mountainbike in de bosrijke omgeving van Papendal probeerde Vitesse-trainer Leonid Slutskiy gisterochtend de negativiteit van zich af te schudden. Na de valse herstart in 2019 richten de pijlen zich meer en meer op de Russische trainer, die er onvoldoende in slaagt de spelers naar vermogen te laten presteren.
Geruggensteund door clubeigenaar Valeriy Oyf zit Slutskiy nog in het zadel, ondanks slechts één overwinning (3-2 tegen Excelsior) in de vijf duels die Vitesse in 2019 speelde. De Rus gaf na zijn fietstochtje met stafleden en spelers aan niet het gevoel te hebben dat het mes op zijn keel staat. „Het is een emotionele periode, maar dit kan elk team overkomen. We hebben drie keer op rij in de extra tijd een goal tegen gekregen. Natuurlijk is het allemaal heel pijnlijk, maar daar praten we op een normale manier over. Er is geen sprake van paniek.”

Slutskiy begrijpt dat hij onderwerp van discussie is nu de resultaten tegenvallen. „Iedereen kijkt naar mij en dat is terecht. Ik ben de leider, de oudste van iedereen en ik moet alles doen om de spelers te steunen in een heel moeilijke situatie. Er is veel druk en dat is niet goed voor de spelers. Ik ben een coach die altijd probeert om druk bij de spelers weg te halen en naar zichzelf toe te trekken. Ik ben best dik en heb veel spieren, dus laat de pijlen maar op mij afgevuurd worden. Ik weer ze wel af.”

’Ik heb veel erger meegemaakt’
Slutskiy is een gelouterde coach en die ervaring komt hem goed van pas in de huidige crisissfeer bij Vitesse. „Ik heb ervaring met dit soort situaties. Eerlijk gezegd heb ik al wel honderd situaties meegemaakt die lastiger waren dan deze. Geloof me, bij CSKA Moskou en bij andere clubs heb ik het veel erger meegemaakt, omdat het verwachtingspatroon daar nog veel hoger was. Het is altijd heel simpel. Dit soort problemen krijg je als de resultaten niet goed zijn. Daaromheen wordt dan een heel verhaal gemaakt: De trainer ligt onder een vergrootglas. Hij begint nerveus te worden. De clubleiding zit bij elkaar om over de trainer te praten. Dat soort dingen vergroot het dramatisch effect en levert een goed verhaal op. Een beetje Sherlock Holmes en Agatha Christie. Maar uiteindelijk gaat het echt alleen om resultaat. En daarom moeten we heel snel gaan winnen.” Te beginnen zaterdag thuis tegen Willem II.

Bijkomend voordeel vindt Slutskiy dat door de taalbarrière veel van de onrust langs hem heen gaat. „Eerlijk gezegd is het hier minder moeilijk voor me, omdat ik het Nederlands niet beheers en de kritieken in de kranten en op tv dus niet meekrijg. Ik zou het kunnen laten vertalen, maar waarom? Ik concentreer me liever op dingen die ik kan veranderen.”

’Hoe goed je relatie met de eigenaar ook is, als he geen resultaat haalt, vlieg je eruit’
Met de steun van clubeigenaar Oyf, op wiens voorspraak Slutskiy naar Arnhem is gehaald, lijkt de Vitesse-trainer voorlopig niet te hoeven vrezen voor zijn baan. Iets wat de Rus zelf opvallend genoeg relativeert. „Ik heb inderdaad een goede relatie met de clubeigenaar, we spreken elkaar elke dag. Maar uiteindelijk doet dat er niet toe. Je zult altijd moeten presteren. Voor elke trainer in de wereld geldt dat je resultaat moet halen. En lukt dat niet, dan vlieg je er op een gegeven moment uit. Hoe goed je relatie met een clubeigenaar ook is.”

TG / foto’s SV

Hoofdsponsor: