30 november 2019 In de media

Slutskiy: geen doorsnee Rus, tot zijn laatste werkdag

Open interviews, waardering voor alles wat Nederland was en hilarische Instagram-kiekjes. Niemand die Leonid Slutskiy gaat missen om het voetbal dat hij Vitesse liet spelen, het was alles daaromheen dat menig voetbalvolger gisteren enigszins in rouw liet dompelen.
Een markante persoonlijkheid verlaat de Eredivisie.Vandaag om 12:34 door Nick de JagerDe Eredivisie heeft door de jaren heen meer onbekende, buitenlandse trainers gehad. Weinig zullen Frank Wormuth gekend hebben, toen hij bij Heracles aantrad. VVV-Venlo probeerde het ooit met de Belg Glen de Boeck, sc Heerenveen koos voor Trond Sollied. Geen presentatiefilmpje zal een trainer beter geïntroduceerd hebben dan Leonid Slutskiy bij aankomst bij Vitesse. Het clubkanaal volgde hem tijdens een rondleiding door Arnhem. De Russische coach, aangekleed met Vitesse-sjaal, raakt verwonderd over alles wat hij tegenkomt in zijn bezoek aan Burgers’ Zoo en het Openluchtmuseum. “Jullie hebben dieren die ik nog nooit in mijn leven heb gezien”, zegt hij tegen de dierentuinmedewerkster.

 

Het was het begin van Slutskiy Entertainment Inc., zoals een collega op deze website de eigenaardige, vaak grappige interviews van de Rus beschreef. Scheidsrechter Serder Gözöbüyük zou wedstrijden van Vitesse zo slecht fluiten, omdat hij volgens de coach – met gevoel voor zelfspot – ‘misschien niet van fat guys houdt’. Als een verslaggever voor de camera vraagt waar hij woont, is de Rus bereid zijn complete postadres aan hem te geven. De perschef grijpt net op tijd in. Onmiskenbaar hoogtepunt blijft een interview met Hans Kraaij Jr. Onderwerp van gesprek is gesuggereerde interesse van Sporting Portugal in zijn diensten. Hij blijft, voor honderd procent, geeft hij aan. “Only if the owner will sack me, I will go out”, aldus Slutskiy. De Russische tongval laat het woord ‘sack’ als ‘suck’ klinken. Kraaij Jr. raakt erdoor het spoor bijster. “Excuse me?”

Afgelopen zomer begon Slutskiy ook nog eens met Instagram. Niet omdat hij een noodzaak zag om oninteressante momenten uit zijn leven met zijn volgers te delen, dat doet de meerderheid op het medium wel. Hij wilde vooral met zichzelf de draak te steken. Een foto van zichzelf over twintig jaar (‘niks gaat veranderen’), een plaatje met Eva Jinek in Vitesse-shirt en, baas boven baas, een gefotoshopte afbeelding van zichzelf op waterskiën naast een afbeelding van zichzelf als hij in het water valt. “Verwachting vs. Realiteit”, luidt het bijschrift.

Geen doorsnee Rus

“Ik schaam me niet. Ik ben misschien geen doorsnee Rus. Ik drink geen wodka en ben niet religieus, in tegenstelling tot zo’n negentig procent van de Russen. Ik ben agnost, net als vijftig procent van de mensen in Nederland, las ik. Ik geloof er wel in dat wanneer je goed bent voor een ander, mensen goed voor jou zijn. Zoals karma”, vertelde Slutskiy vorig jaar in een interview met ELF Voetbal. Hij was goed voor Nederland en Nederland was goed voor hem.

Lang hield die gedachte stand. Slutskiy liet de vaderlandse gunfactor voor Vitesse groeien en tackelde tegelijkertijd misschien het gesloten, afstandelijke stereotype dat bij Rusland leeft. Zolang de Arnhemmers redelijk presteerde, waren het vooral supporters zelf die morden. Zij zagen wat de doorsnee Eredivisie-fan niet zag, of niet wilde zien: dat het voetbal van Vitesse onder Slutskiy helemaal niet zo sprankelend was.

Als de resultaten dan tegen beginnen te vallen, houdt Slutskiy de eer aan zichzelf. Volwassen en rustig sprak hij met menig journalistiek medium gisteren over zijn vertrek. Teleurgesteld, maar pratend in volzinnen en proberend zo koel mogelijk te blijven. Is hij toch Russischer dan wij al die tijd dachten. “Ik ben een man”, zei Slutskiy tegen Omroep Gelderland. “Mijn emoties zitten aan de binnenkant. Een Russische man laat zijn emoties niet zijn.”

 

Elf / Foto’s SV

Hoofdsponsor: