14 juni 2019 In de media

Slutskiy: ‘Vierde worden is het maximaal haalbare in Nederland’

De coach van Vitesse Leonid Slutskiy, die eerder leiding gaf aan CSKA Moskou (Red.:2009/16), zegt in een interview met het Russische Sports Express RU dat hij nog niet voornemens is om weer aan het werk te gaan in de Russische hoogste divisie.
Hoe evalueer je het afgelopen seizoen voor de "Vitesse"?
 
– Positief. Ik zal het proberen uit te leggen. In Nederland zijn er drie grote clubs met wie niemand kan concurreren. En een van de belangrijkste indrukken van het seizoen is dat ik nog nooit zo'n groot verschil heb gezien tussen de topclubs en de rest. Zelfs toen CSKA dominant was in Rusland, was een overwinning op andere clubs niet eenvoudig. Dit is geen Rusland – San Marino (lacht). We moeten voor alle punten steeds strijden. In Nederland kunnen Ajax, PSV en Feyenoord (vooral thuis) alleen verliezen van elkaar. De andere clubs kunnen niet te winnen, omdat ze geen veelvoud aan kansen realiseren en een soort tegenaanval missen. Dat wil zeggen, puur in het spel, ze kunnen eenvoudigweg van geen andere teams verliezen.
In wezen heb je de vierde plaats. Dit is jouw maximum dat je kunt claimen. In termen van samenstelling, budget, tradities, infrastructuur – ja absoluut overal – zijn deze drie clubs allemaal superieur. Ze kunnen elke jongen van de academie van Vitesse oppikken, hoewel we een goede academie hebben. Over het algemeen is deze dominantie op alle vlakken. Ik heb nog nooit zo'n gat in de competitie ontmoet. In de Russische Premier League en het Engelse kampioenschap is er geen verschil in klasse.
 
Vitesse werd uiteindelijk de vijfde
 
– Waarschijnlijk konden wij ons maximaal kwalificeren voor de vierde plaats. We zijn vijf punten achter op AZ geëindigd. Maar nogmaals, AZ is een team dat verder is dan wij. Ze waren vorig seizoen derde, ze gebruiken geen gehuurde spelers, wat erg belangrijk is. Zodat AZ objectief hoger is dan het niveau dan Vitesse. Ja, met een gunstiger scenario zou het misschien mogelijk zijn om het seizoen als vierde af te sluiten. En het zou een groot succes zijn. In de afgelopen 10 jaar is Vitesse slechts één keer een stap naar de top drie gelukt.
 
Vitesse doorloopt dezelfde cyclus elk jaar. Het team in het voorseizoen varieert van 10 tot 15 personen. Gehuurde spelers vertrekken, wat onvermijdelijk is. De spelers, waarvan de contracten zijn afgelopen, vertrekken. De club wordt verlaten en degenen die om de een of andere reden niet spelen vertrekken vaak ook. Vitesse is geen CSKA. Als een persoon niet in de startopstelling staat, wil hij onmiddellijk vertrekken, omdat hier, laten we zeggen, er geen financieel niveau is.
 
Het duurt een bepaalde tijd om een ​​nieuw elftal te bouwen, om spelers in het systeem in te passen. En dit seizoen is de coach ook gewijzigd. Geleidelijk aan vormt het team zich en ontwikkeld zich tot aan de finish, vechtend om in de play-offs te komen voor een plaats in de Europa League. De laatste winst in de play-offs was geen uitzondering. Hoewel we redelijk vlot door twee seizoenhelften gingen (in het begin scoorden we 26 punten, in het tweede – 27), toch was de kwaliteit van het spel na de winterstop, ergens in februari, veel hoger dan voorheen. We waren eens de zevende, achtste en aan het eind werd het de vijfde plek. Volgens mijn gevoel is dit, zo niet de maximale positie, dan ergens in de buurt van ons "plafond". Dat wil zeggen, het is beter dan vorig jaar – zowel op punten als op alle andere indicatoren (in het seizoen 2017/18 behaalde Vitesse de zesde plaats. – Red.) We scoorden 70 doelpunten – dit is de beste statistiek van Vitesse sinds 1998.
 
Je hebt je niet voor de Europa League geplaatst
 
– Ik denk dat we voor het seizoen een solide top vijf zouden kunnen neerzetten, als we de finale play-off in Utrecht zouden winnen. Maar de play-offs zijn altijd zo'n verhaal dat er iets mis kan gaan. Zelfs "Manchester City" of "Barcelona" konden de play-offs in de Champions League niet aan. Dus ik zou het seizoen op een solide acht beoordelen. Naar mijn mening is het van zeer hoge kwaliteit gebleken. Daarnaast moet je niet alleen praten over sportresultaten. De belangrijkste taak die de eigenaar voor me heeft ingesteld, is spelers ontwikkelen. En zowel degenen die in de lease zitten (zodat mensen begrijpen dat je Vitesse-voetballers kunt geven), als ook jonge mensen, om jongens van de academie aan te trekken. Hier hebben we schitterend met dit doel omgegaan. Per slot van rekening hadden we aan het begin van het seizoen alleen Matavz een vaste speler van zijn nationale team en aan het einde van het seizoen werden 11 mensen opgeroepen voor verschillende nationale teams (eerste team en jeugd).
 
Wauw
 
– Wat betreft de gehuurde jongens, Jake Clark-Salter is uitgenodigd als de belangrijkste speler in het Engelse team (U-21), hij zal naar het Europees kampioenschap gaan. Martin Odegaard heeft over het algemeen een fantastisch seizoen doorgebracht. Wat er met hem is gebeurd, is ongelooflijk! Over hem in het algemeen moet je spelers apart evalueren. Serero zit nu in het nationale team van Zuid-Afrika en Darfalu in het nationale team van Algerije – in de Afrikaanse beker. Danilo Duki werd speler in het Nederlandse nationale team U-21, waar het heel moeilijk is om voor in aanmerking te komen. Martus Bero – in het nationale team van Slowakije. Voor Karavaev begonnen het Russische teams te bellen. En deze lijst, we kunnen waarschijnlijk nog doorgaan. Het aantal aanbiedingen voor Vitesse-spelers is naar mijn mening ook een indirecte bevestiging van een voldoende goed seizoen.
 
Je hebt het over de analyse van het Nederlandse voetbal. En deze situatie doet niets af aan je motivatie? U begrijpt in principe dat u standaard niet in de top drie terecht komt …
 
– Ik zal je antwoorden. Natuurlijk, wanneer je gewend bent om voor titels te vechten, maar hier begrijp je dat dit met objectieve indicatoren simpelweg onrealistisch is om te bereiken … Maar het nemen van de hoogst mogelijke plaats met Vitesse is ook een motivatie. Dit is de eerste. En ten tweede leer ik nu over dergelijke processen op het werk, wanneer niet alleen het eindresultaat voldoening kan geven.
 
Leg uit, alsjeblieft
 
– Neem dezelfde Odegaard. Zijn transferwaarde is gigantisch gestegen. Hij stond wekelijks in alle beste elftallen van alle media, wat niet het geval was met de Vitesse-spelers eerder. Hij werd een speler van de maand – ook een groot succes voor de club. En toen, in feite dit vervaagde talent – want twee seizoenen in "Heerenveen" had hij geen succes en het werd al door iedereen afgeschreven – en je geeft hem bij Vitesse een ​​nieuwe kans. Dit is ook een serieuze uitdaging. Het is ook een groot genoegen om jonge spelers naar een kwalitatief ander niveau te brengen. Waarschijnlijk was ik met deze zeldzame uitzondering beroofd van CSKA vanwege toernooidoelstellingen. Hoewel ik, ondanks de behoefte om de eerste plaats te bezetten, nog steeds vertrouwde en de maximale speeltijd aan Golovin en Chalov gaf.
 
In de loop van het seizoen ben je benadert door andere clubs?

– Heb je het over Rusland of in het algemeen?
 
Over het algemeen. Maar dan willen we natuurlijk graag duidelijkheid scheppen over Rusland.

– Naar mijn mening is het over het algemeen onethisch om te zeggen of iemand me ergens heeft gebeld of niet. Wat is het punt? Ik heb een contract van twee jaar met Vitesse. Ik ben van plan het tot het einde uit te werken. Dus waarom praten over een aantal indirecte suggesties? Je hebt een specifieke optie en een of andere club staat klaar om je contract bij Vitesse te kopen of niet. Ik blijf werken bij de Nederlandse club. Met andere woorden, er is geen dergelijke optie, waardoor ik klaar ben om mijn overeenkomst met Vitesse te beëindigen.
 
Maar voel je bij jezelf de interesse van Russische clubs?

– Ja, natuurlijk. Maar terwijl het experiment niet is voltooid en de droom niet is gestorven.
 
Wat is je droom?
 
– Carrière maken en slagen in Europa. Dit is een wereldwijde droom. Ze is nog niet volledig ingestort. Er is nog steeds een kans om een ​​buitenlandse carrière voort te zetten, en ik zal me eraan houden. Als dit niet lukt, zal het al moeten wegen, evalueren, objectief begrijpen wat mijn opties in Rusland zijn.
 
Volgens onze informatie, voordat Oleg Kononov tot hoofdcoach van Spartak werd benoemd, werden verschillende kandidaten besproken, waaronder u. Als "Spartak" u nu een aanbieding doet, dan …?

 
– Nu meteen?
 
Ja
 
– Ik ben niet klaar om mijn droom te verlaten. Voor velen lijkt het ongebruikelijk. In de "SE" was er een interview met de huidige sportdirecteur van Dynamo Roman Oreshchuk en je vroeg hem waarom Slutsky bij Vitesse werkte, wat is het punt? Ik kan het niet uitleggen, maar ik hou van alles wat nieuw is. Alles is interessant in een nieuw voetballand, met andere principes, tradities en geschiedenis. Alles is daar anders. Ik zeg niet beter of slechter. Gewoon anders. Dus nogmaals ben ik klaar om te herhalen: ik ben van plan vast te houden aan mijn kans om carrière te maken in Europa. Tot op heden nog niet klaar om een ​​optie in Rusland te overwegen.
 
U hebt niet geantwoord dat u zeker niet klaar bent om Spartak te leiden. Dus je hebt zo'n taboe niet?
 
– Ik begrijp het, je hebt net naar de Russische club gevraagd en Spartak als een voorwaardelijk voorbeeld gebracht.
 
Nee, nee. De vraag was specifiek of Spartak toekomstig een mogelijke optie is
 
– Ik zal eerlijk zijn. In algemene zin ben ik geen fan. Ja, ik ben dol op CSKA, ik hou van deze club, ik communiceer met iedereen. Maar in mijn hoofd heb ik niet zo'n rechtlijnig ding … Wat is CSKA, Spartak … Als je niet zomaar een CSKA-legende bent, zoals Igor Akinfeev. Immers, iedereen die hier zit, kan zich hypothetisch voorstellen dat Karavaev naar Spartak zou worden getransfereerd?
 
Ja
 
– Aangezien Vyacheslav het volledige trainingssysteem bij CSKA doornam, voor de dubbel speelde, bracht verschillende wedstrijden in de basis door. Daarna maakte hij carrière in Europa en verhuisde hij bijvoorbeeld naar Spartak. Dit is niet iets buitengewoons? Hij is geen Akinfeev. Dus ik kan niet zeggen dat de naam van een Russische club direct afwijzing in mij veroorzaakt … Dit betreft niet alleen Spartak. Er zit geen moeilijk taboe in mij. Hoewel ik klaar ben om te herhalen dat ik erg van CSKA hou.
 
Op een of andere manier vermijdt u antwoord te geven.
 
– Ik zei dat ik in Nederland blijf en voor de toekomst niets uitsluit. Discussiëren over dit onderwerp is zinloos. Omdat de huidige generatie Spartak-fans mij duidelijk als een vertegenwoordiger van CSKA ziet. En om deze reden is de uitnodiging om daar te gaan coachen zelfs hypothetisch onmogelijk.

(Red.: vertaling van het Russische artikel kan op details niet adequaat zijn)

SportsExpress RU / Foto’s SV

Hoofdsponsor: