24 november 2019 In de media

Smeets verpest Eredivisie-rentree van Honda

De Eredivisie-comeback van Keisuke Honda heeft Vitesse geen soelaas geboden. Sparta Rotterdam was te sterk voor de Arnhemmers.
In de ogen van trainer Leonid Slutksy was Honda het mogelijke antwoord op de malaise bij Vitesse, dat door drie nederlagen op rij terrein had moeten prijsgeven. De Japanse routinier kreeg tegen Sparta Rotterdam direct een basisplaats om het vertrouwen van de Russische trainer te bewijzen.

Op Het Kasteel was de status van Honda als de nieuwe Vitesse-vormgever snel duidelijk. De 33-jarige Japanner, die eind mei bij Melbourne Victory voor het laatst in actie was gekomen, ontfermde zich in de eerste twintig minuten over twee vrije trappen. Veel succes had hij daarmee niet, zoals hij sowieso ondanks alle goede bedoelingen zijn stempel niet echt kon drukken op het Arnhemse spel.

Vitesse kon de aanvallende impulsen wel goed gebruiken na de openingstreffer van Sparta na een half uur. Uit een voorzet van Bryan Smeets had Jurgen Mattheij met een rake kopbal de 1-0 op het scorebord gebracht.

Honda was tot twee keer toe dicht bij de gelijkmaker. Tien minuten na rust kreeg hij met enig fortuin zijn eerste mooie kans zijn rentree met een treffer luister bij te zetten. Hij plaatste met links de bal richting de linkerhoek, maar zag hoe goalie Ariel Harush met een knappe redding zijn doel schoon hield. De Israëlische doelman betaalde zo ook het vertrouwen terug van trainer Henk Fraser, die immers ook weer de beschikking had over de van een schorsing teruggekeerde Tim Coremans.

Halverwege de tweede helft claimde Honda tevergeefs een strafschop nadat hij de bal op de arm van Lassana Faye had gekopt. Scheidrechter Christiaan Bax oordeelde dat de Sparta-verdediger niets te verwijten viel.

Na tachtig minuten was de Eredivisie-comeback van Honda ten einde. Vanaf de kant zag hij hoe Smeets kort na de Arnhemse wissel met een schot aan alle onzekerheid een schot een einde maakte met de 2-0.

In tegenstelling tot Vitesse sloot Sparta daarmee een slechte reeks af. De Kasteelheren, die door de zege naar de elfde plaats in de Eredivisie klimmen, had immers sinds 5 oktober niet meer gewonnen.

VI / foto’s SV

Hoofdsponsor: