14 september 2010 In de media

Sno is bij kennis en kan ook weer praten

Ajax- speler Evander Sno is gistera­vond in een stabiele toestand naar het Rijnstate Ziekenhuis in Arn­hem vervoerd, nadat hij was getrof­fen door een hartstilstand.
„Hij is gereanimeerd en is nu sta­biel en bij kennis. Hij ademt weer zelf en kan ook weer praten,” zei een Ajax-woordvoerder gistera­vond.
Op de website van Ajax liet de Am­sterdamse club gisteravond weten: ‘Waarschijnlijk zijn hartritmestoor­nissen de oorzaak. Sno wordt in het ziekenhuis nader onderzocht.’ Volgens de woordvoerder is bij Sno nooit iets onregelmatigs aan het hart geconstateerd. Bekend is dat de club na problemen in 2004 met de mislukte transfer van Roda JC- speler Arouna Koné, die vol­gens Ajax een hartprobleem had waardoor de transfer op het aller­laatst niet doorging, strenge medi­sche onderzoeken naar het hart van spelers uitvoert.

De competitiewedstrijd Jong Vitesse/ AGOVV – Jong Ajax, die gespeeld werd op het veld van De Bataven, is na het voorval meteen gestaakt.
Na ruim een uur spelen was de stand 4-0. Sno was in de rust inge­vallen.


‘Publiek in Gendt op gepaste afstand’

Ted van Leeuwen, de tech­nisch directeur van Vitesse, was gisteren in Gendt aanwezig bij de competitiewedstrijd tussen Jong Vitesse/ AGOVV en Jong Ajax. Tij­dens die partij werd Ajax- speler Evander Sno getroffen door een hartstilstand.

„Ik heb dit wel eens vaker meege­maakt”, zei Van Leeuwen. „Bij AG­OVV, met een toeschouwer. Dat is even erg. Er was geen sprake van paniek, wel van ongerustheid. Het duurde heel lang, je zag mensen met de handen op zijn borst druk­ken. De scheidsrechter heeft de wedstrijd gestaakt. Dat is omgeroe­pen.”

„Het gaf veel problemen om hem weer bij bewustzijn te brengen”, verklaarde clubarts Leo Heere van Vitesse. „Hij bleef maar bewuste­loos. Het duurde erg lang voor Sno weer een beetje bijkwam.”

Enkele spelers stonden huilend op het veld. Het publiek was verzocht het sportpark te verlaten om de hulpverleners ruimte te geven hun werk te doen. „Het publiek bleef op gepaste afstand”, aldus Van Leeuwen.

Evander Sno is afkomstig uit de jeugdopleiding van Ajax maar ver­trok als A- junior naar Feyenoord. Nadat hij door Feyenoord werd verhuurd aan NAC, werd hij ge­transfereerd naar Celtic. Bonds­coach Marco van Basten haalde hem eerst bij het Nederlands elftal waar hij nooit speelminuten kreeg, en haalde hem als Ajax-coach naar Amsterdam. Daar leed hij een kwakkelend bestaan na het vertrek van Van Basten en werd afgelopen seizoen nog ver­huurd aan Bristol City FC.

Op het moment dat de wedstrijd werd gestaakt, in de 63ste minuut, stond Jong Vitesse met 4- 0 voor. De Arnhemse doelpunten kwa­men van Hayri Pinarci, Roy de Rui­ter, Marco van Ginkel (in de eerste helft) en Genaro Snijders (in de tweede helft).

Opstelling Jong Vitesse/ AGOVV: Del­ac, Damasco, Vakalopoulos, Büttner, Jenner, Pinarci, Van Ginkel, Snijders, Ste­vanovic, Snijders en De Ruiter.

De Gelderlander

Hoofdsponsor: