19 december 2015 In de media

Solanke: ‘Ik weet niet of Hiddink mij nodig heeft’

Met een glimlach vliegt Dominic Solanke (18) zaterdagmiddag terug naar Engeland. Voor even, want hij verwacht niet dat Chelsea hem terughaalt van Vitesse.
Ook niet wanneer Guus Hiddink de nieuwe manager wordt.

Uit de kleedkamer van Vitesse klinkt vrijdagavond rond een uur of tien R&B en Latin-muziek.

DJ Brown
Dominic Solanke komt met een zwarte tas in zijn hand uit de kleedkamer van Vitesse. Hij lacht breeduit. Het is feest na de 5-1 zege. "Izzy (Isaiah Brown, red.) is onze dj. Klinkt best goed toch? Dit is voor iedereen bij Vitesse een hele mooie manier om 2015 af te sluiten", zegt Solanke, gekleed in een witte blouse, zwarte colbert en pantalon, tegen ELF Voetbal.

In minuut 55 sprong Drommel tegen de 1.82 meter lange Solanke op. Het had weinig effect. Met een halve omhaal scoorde de huurling van Chelsea de 3-1 voor Vitesse. Het was zijn vijfde doelpunt voor de Arnhemse club sinds hij in de zomer overkwam. Solanke werd het lege doel in gesleurd door Maikel van der Werff, die hem besprong. Isaiah Brown dook er ook bovenop.
 

Hongerig
Het was de eerste goal van Solanke sinds 31 oktober, toen hij op Woudestein tegen Excelsior scoorde. "Het zag er waarschijnlijk een beetje vreemd uit, die goal. Ik gebruikte mijn lichaam goed en de keeper kon er daardoor niet bij komen. Gelukkig floot de scheidsrechter niet. Ik deed ook niet veel verkeerd, denk ik. Het was heerlijk om weer te scoren. Dat was al een tijd geleden. Als aanvaller wil je altijd scoren."

In de laatste twaalf wedstrijden van Vitesse begon Solanke in de basis. "Ik ben heel blij met het vertrouwen van de trainer. Vitesse is een mooie club om dit seizoen ervaring op te doen en me te ontwikkelen. Ik voel me hier goed. Er zijn zeker punten waarop ik me kan verbeteren. Ik had bijvoorbeeld meer kunnen en misschien moeten scoren", aldus de Engelse tiener uit Reading, een stad op zo'n zeventig kilometer van Londen.

Kalkoen
Met de kerstdagen en de jaarwisseling zit hij bij zijn moeder in de buurt van Cobham, waar ook het trainingscomplex van Chelsea is. Zijn (stief)broers en zus komen ook. Zijn vader woont in Reading. "Het is wel wennen: met de kerstdagen niet voetballen. In Engeland kennen we geen winterstop. Ik vind het wel fijn om nu meer tijd met mijn familie doorbrengen. Ik neem mooie cadeaus voor ze mee uit Nederland, voor onder de kerstboom."

"Met kerst staat er turkey op het diner. Kerst is een mooie tijd om samen te zijn. Ik denk dat ik ook langs ga bij de jongens van Chelsea. Die heb ik al een tijd niet gezien. Ik vlieg zaterdag met Izzy (Brown, red.) en Lewis (Baker, red.) naar Londen. Misschien dat we naar een wedstrijd van Chelsea gaan. Chelsea speelt op Boxing Day thuis tegen Watford, met Nathan Aké. Hij is een goede vriend van Izzy, Lewis en mij."

Chelsea
Guus Hiddink zit dan mogelijk als manager op de bank bij Chelsea. Hiddink is de voornaamste kandidaat om José Mourinho op te volgen. "Ik was verrast en een beetje geschokt door het nieuws over Mourinho. De resultaten waren weliswaar niet goed, maar iedereen weet wat hij heeft gepresteerd met Chelsea. Mourinho is echt een geweldige manager. Hiddink is dat ook. Ik wacht rustig af wie de nieuwe coach wordt."

Chelsea staat zestiende in de Premier League en scoorde achttien keer. Diego Costa staat op drie goals en Radamel Falcao en Loïc Remy scoorden één keer. "Of de nieuwe manager nog een scorende spits kan gebruiken? Haha. Ik weet niet of Hiddink of een andere manager mij nodig heeft. In mijn contract staat dat ik tot het einde van dit seizoen bij Vitesse blijf. Jullie zien mij in 2016 weer terug in Nederland. Yeah, definitely. Merry Christmas", besluit Solanke.
 

Elf / Foto’s SV

Hoofdsponsor: