23 maart 2021 In de media

Spandoeken uit De Kuip voor bekerfinale Ajax – Vitesse

De duizenden Feyenoord-spandoeken die op dit moment de stoeltjes van stadion De Kuip vullen moeten worden weggehaald voor de bekerfinale tussen Ajax en Vitesse.

Dit heeft de KNVB besloten, zo meldt RTV Rijnmond dinsdag. De bekerfinale, die traditiegetrouw in De Kuip wordt afgewerkt, moet op ‘neutraal terrein’ worden gespeeld. En daar passen duizenden steunbetuigingen aan Feyenoord niet bij, oordeelt de voetbalbond. 

Ajax en Vitesse treffen elkaar op 18 april in Rotterdam voor de bekerfinale. De doeken keren ook niet terug voor de Klassieker, die op 9 mei gepland staat. Wel overwegen supporters van Feyenoord voor die wedstrijd “iets nieuws” te gaan doen.

Feyenoord kan de steun in ieder geval goed gebruiken. De Rotterdammers staan op dit moment achttien punten achter op Ajax, dat een wedstrijd minder gespeeld heeft.

Lees ook: Supportersverenigingen Vitesse en Ajax willen alleen eigen clubuitingen tijdens bekerfinale

‘Met de KNVB overlegd en alle doeken gaan weg’

De bijna 5000 doeken gaan niet direct weg. Op Eerste Paasdag, tijdens het thuisduel met Fortuna Sittard, zullen de boodschappen van supporters voor het laatst in De Kuip te zien zijn. “Er is heel veel over gezegd, maar we gaan de doeken weghalen. Het is eigenlijk al anderhalve maand bekend. Zo kunnen beide supportersgroepen tijdens de bekerfinale ook een sfeeractie doen om hun club te steunen. Het stadion moet schoon worden opgeleverd.”

Een andere optie zou zijn om de spandoeken met grotere doeken af te dekken. Dat is na overleg uiteindelijk ook geen optie gebleken. “De kosten zouden oplopen tot in de tienduizenden euro’s. Het zou krom zijn om daar zoveel geld in de steken. Daar zaten ook verschillende eisen aan, bijvoorbeeld aan het materiaal. We hebben iets waanzinnigs neergezet wat nog nergens ter wereld is gedaan.”

Het is geen optie om de doeken weer terug te leggen. “Nee, we zijn nu een halfjaar bezig en het was heel veel werk. Door weer, wind, sneeuw en ijs. Sommige mensen zijn zelfs geblesseerd geraakt tijdens het plaatsen van de doeken. Het is niet realistisch om ze in twee weken tijd weer terug te leggen.”

Dat betekent dus dat Vitesse-thuis, RKC-thuis en de Klassieker tegen Ajax in een volledig leeg stadion zullen moeten worden gespeeld. “We gaan misschien wel iets nieuws doen. Wat, weten we nog niet. Maar dat komt wel.”

Bron: AT5 - RTV Rijnmond / Foto's: SV

Hoofdsponsor: