9 december 2016 In de media

Sparta gaat voor eerste zege sinds 2005 op Vitesse

De zondagochtend wordt geopend met het treffen tussen Sparta Rotterdam en Vitesse. Het verschil op de ranglijst tussen beide ploegen is slechts drie punten, maar toch kennen ze een heel ander seizoen. Bij Vitesse is het een stuk hectischer.
Sparta Rotterdam verloor vorige week met 6-1 van Feyenoord en zag daardoor zijn onvoorziene plaats in het linkerrijtje als sneeuw voor de zon verdwijnen. Toch zal met de huidige tiende plaats niemand aan het eind van dit seizoen klagen. Met leuk, frivool voetbal is Sparta voor elke subtopper, middenmotor en degradatiekandidaat geen fijne tegenstander. De club leeft weer en wil in de laatste thuiswedstrijd van superjaar 2016 dat ongetwijfeld onderstrepen.

In vergelijking met ADO is het bij Vitesse een oase van rust, maar ook in Arnhem dreigde het ouderwets Hollywood aan de Rijn te worden. De geel-zwarten hadden tot afgelopen weekeinde zes wedstrijden op rij niet gewonnen. Tegen PEC werd deze slechte reeks beëindigd en dat zal vooral voor trainer Henk Fraser een opluchting zijn. Volgens buitenlandse geruchten had de clubleiding de Russische Leonid Slutsky, die inmiddels vertrokken is bij CSKA Moskou, op het oog om Fraser te vervangen. Met de overwinning staan zijn stoelpoten nog overeind, maar een iets steviger fundament zou allerminst een overbodige luxe zijn.

Zondag 11 december; 12.30 uur:

Sparta-Vitesse

Weetjes over de wedstrijd (via Opta):

 • Voorspelling volgens de experts van VIPVoetbalwedden.nl: winst Sparta 30%, gelijkspel 30%, winst Vitesse 40%
 • Sparta Rotterdam won slechts zes van de 22 thuisduels met Vitesse in de Eredivisie (G9, V7), waarvan één van de laatste elf ontmoetingen in Rotterdam (1-0 zege op 16 december 2005).
 • De Rotterdammers wonnen slechts zestien procent van de Eredivisieduels met Vitesse, een lager winstpercentage dan tegen elke andere huidige profclub (thuis & uit).
 • Vitesse verloor maar één van de laatste 23 Eredivisiewedstrijden tegen Sparta (W14, G8 – thuis & uit).
 • Sparta is ongeslagen in de laatste zes thuisduels in de Eredivisie (W3, G3), de beste reeks sinds een serie van zeven thuiswedstrijden zonder nederlaag tussen maart en september 1998.
 • Loris Brogno was direct betrokken bij vier van de laatste vijf Eredivisiedoelpunten van Sparta (2 goals, 2 assists).
 • Denzel Dumfries ging dit seizoen meer persoonlijke duels aan dan iedere andere verdediger in de Eredivisie (246 – 52% gewonnen).
 • Vitesse boekte op 20 augustus op bezoek bij Roda JC voor het laatst een uitzege in de competitie, sindsdien werd vijfmaal op rij niet gewonnen buitenshuis (G3, V2).
 • Alle vijf Eredivisiezeges die Vitesse dit seizoen boekte waren tegen ploegen uit het huidige rechterrijtje – tegenstander Sparta gaat als koploper van het rechterrijtje speelronde 16 in (10e).
 • Vitesse was dit seizoen vaker trefzeker vanaf de strafschopstip dan elke andere Eredivisieploeg (4 – Ricky van Wolfswinkel 3, Lewis Baker 1).
 • Henk Fraser is als trainer ongeslagen in zijn laatste zes Eredivisiewedstrijden tegen Rotterdamse ploegen (W2 tegen Feyenoord – W2, G2 tegen Excelsior). 
Voetbal Centraal / Foto’s SV

Hoofdsponsor: