21 december 2010 In de media

Spelers Vitesse zijn warrig beleid beu

Vanavond (dinsdag) speelt Vitesse tegen FC Twente in het toernooi om de KNVB-beker de laatste wedstrijd van 2010, waarna er een eind komt aan een turbulent voetbaljaar.

Veel spelers zullen in de winterstop uitsluitsel krijgen over hun nabije toekomst. Want dat er in januari veel gaat veranderen, staat vast.

Ruim vier maanden na de komst van Merab Jordania staat Vitesse nog altijd diep in de gevarenzone. En dus eist de eigenaar snel prestaties. Om dat te realiseren zal hij opnieuw versterkingen naar Arnhem halen. Tegelijkertijd wil de Spaanse trainer Albert Ferrer met een kleinere groep gaan werken. Een uittocht dreigt, waarvan vooral de Nederlandse spelers het slachtoffer lijken te worden.

Zo is de kans groot dat Civard Sprockel (27), die nog een contract voor anderhalfjaar heeft, in de winterstop vertrekt. De centrale verdediger was onder Theo Bos nog aanvoerder, maar komt niet in de plannen van Ferrer voor. 'Na het duel met FC Twente komt er duidelijkheid', zegt Sprockel. 'Er zal een lijstje komen met spelers die moeten vertrekken. En voor de spelers die mogen blijven, is het maar de vraag of je daar bli, mee moet zijn. Met de komst van nieuwe spelers kun je zomaar tweede of derde keus worden. Wat is dan het perspectief?'

Ook Jeroen Drost lijkt Arnhem spoedig te verlaten. De 22-jarige linksback, die nog een contract heeft tot medio 2012, staat in de nadrukkelijke belangstelling van de Engelse club Watford. De verdediger werd enige tijd niet opgesteld door Ferrer, totdat hij afgelopen zaterdag plotseling in de basis stond. Het is kenmerkend voor het warrige beleid van de trainer, die daarmee meer en meer voor onrust in de selectie zorgt.

Daar kan inmiddels ook Wiljan Pluim (foto) over meepraten. De aanvaller rekende tegen NAC Breda aan de hand van de trainingen op een basisplaats, maar een uur voor de wedstrijd kwam hij op de tribune terecht doordat plots Nicklas Pedersen het vertrouwen kreeg. 'Elke week is het afwachten wat er met je gebeurt, en natuurlijk heeft dit invloed op je spel', laat Pluim weten.

Ook Julian Jenner, Luca Caldirola, Nacer Barazite, Jeroen Drost, Civard Sprockel, Lasse Nilsson en Genaro Snijders hebben met de wispelturigheid van de Spaanse trainer te maken gehad. Het is inmiddels een vast ritueel: na de afsluitende training kijken spelers gespannen naar het formulier waarop de wedstrijdselectie staat. De kans op een basisplaats is net zo groot als een plek op de tribune.

VI magazine nr.51

Hoofdsponsor: