1 augustus 2020 In de media

Spelregels die nieuw of dit seizoen aangepast zijn

Na een lange stop gaat de bal in september weer rollen in de Eredivisie. Deze spelregels zijn dit seizoen nieuw of aangepast.
Keeper te vroeg van de lijn, wijzigt
 
Eerst moest een strafschop over genomen worden wanneer een keeper te vroeg van de lijn kwam. Dat verandert.

Nu gebeurt dat alleen wanneer de keeper de strafschopnemer duidelijk beïnvloedt. Mocht de keeper te vroeg van de lijn komen maar zou de bal bijvoorbeeld toch naast zijn gegaan, dan mag de strafschop niet opnieuw genomen worden.

Als een keeper bij een strafschop te vroeg van de lijn komt, dan ontvangt de doelverdediger geen gele kaart meer. Voor elke overtreding die daarop volgt, krijgt de keeper wel een gele kaart.

Buitenspel opgeheven door nieuwe spelsituatie
 
De volgende regel leggen we uit via een spelsituatie. Een aanvaller staat buitenspel. Mocht een medespeler de bal op goal schieten waar een verdediger staat die opzettelijk hands maakt om de bal tegen te houden, dan begint vanaf dat moment voor de grensrechter een nieuwe situatie. Hierdoor staat de speler mogelijk niet meer buitenspel.
 
Hands vanaf de onderzijde oksel

Het beoordelen of iets hands is wordt aangepast. Normaal was de gehele arm goed voor hands. Nu is het pas strafbaar vanaf de onderkant van de oksel.
 
Goal bij aanvallend hands altijd afgekeurd

Mocht er een goal uit direct of indirect vallen uit een onopzettelijke handbal door de aanvallende partij, dan wordt deze nu altijd afgekeurd.

Geen 'achterstallig' geel meer als de scheidsrechter voordeel geeft
 
Wanneer een speler een overtreding maakt en de scheidsrechter geeft voordeel en de daaropvolgende actie eindigt in een doelpunt of grote kans, dan mag de arbiter erna geen geel geven voor de overtreding.

Vijf keer wisselen in maximaal drie vensters
 
Clubs mogen dit seizoen vijf keer wisselen in plaats van vier keer. Het aantal wisselmomenten blijft gelijk met drie keer per ploeg, wat bijvoorbeeld inhoudt dat bij de laatste wissel er drie nieuwe spelers in kunnen komen.

Buitenspeltechnologie voor VAR
 
Als laatste wordt de VAR uitgebreid met buitenspeltechnologie. Zo kan nauwkeurig bepaald worden of een treffer wel of niet in buitenspelpositie is gemaakt. Afgelopen seizoen werd de buitenspeltechnologie al in de Engelse Premier League en in de Champions League gebruikt.

Nu – Bwe. SV / Foto’s SV

Hoofdsponsor: