3 juni 2016 In de media

Spelregelwijzigingen per 1 juli ingevoerd

De IFAB (het internationale spelregelorgaan) heeft het besluit genomen om 94 spelregelwijzigingen door te voeren.
Bij verschillende internationale wedstrijden zijn deze wijzigingen al in de praktijk gebracht.

In Nederland worden deze spelregels pas op 1 juli 2016 ingevoerd. Scheidsrechters worden hier nog verder over geïnformeerd. Dit betekent dat in de laatste wedstrijden van het seizoen de ‘oude’ spelregels nog gelden.

Veranderingen

In het oog springende veranderingen zijn onder meer dat een speler die geblesseerd raakt na een overtreding waarvoor een gele of rode kaart wordt uitgedeeld, voortaan binnen de lijnen behandeld mag worden en niet langer erbuiten. Een andere wijziging is dat de aftrap niet meer eerst naar voren op de helft van de tegenstander gespeeld hoeft te worden, maar rechtstreeks naar een medespeler op eigen helft mag.

Ook is het veelbesproken en door de KNVB bekritiseerde ‘triple punishment’ aangepast. Niet elk moment waarbij een scoringskans wordt ontnomen in het strafschopgebied hoeft te leiden tot een rode kaart, penalty en schorsing.

Concreet:
 

  • Als een speler of doelman in het strafschopgebied een poging doet om de bal te spelen, maar deze mist en een overtreding maakt, is het in de nieuwe regels een strafschop en een gele kaart. Er wordt wel nog steeds rood gegeven bij het ontnemen van een scoringskans als er dan sprake is van opzettelijk hands, vasthouden, duwen, of wanneer een speler niet de intentie heeft om de bal te spelen.
  • Als de scoringskans op onreglementaire wijze wordt ontnomen en dit buiten het strafschopgebied gebeurt, wordt de overtreding met rood bestraft.

Het is slechts een greep uit de vele aanpassingen, waarover de KNVB deze zomer ook voorlichting zal geven aan het betaald- en amateurvoetbal. Aan de hand van een video verschijnt later een toelichting op de nieuwe regels.
 

KNVB / Foto’s SV

Hoofdsponsor: