3 april 2011 In de media

Spitsenduo Vitesse beslist matige Gelderse derby

Vitesse heeft zich zo goed als veilig gespeeld dankzij een zege op aartsrivaal NEC. In de GelreDome bezorgden Wilfried Bony en Marcus Pedersen de thuisploeg drie punten.
De ontmoeting tussen de Gelderse rivalen was van een matig niveau, maar doordat er bij beide ploegen veel mis ging was het wel een aantrekkelijk duel. Vitesse begon met aankoop Wilfried Bony in de spits. De Ivoriaan maakte eerder dit seizoen zijn debuut tegen De Graafschap en was toen direct trefzeker. Bij zijn tweede Gelderse derby in Arnhem was Bony weer succesvol.

Blunder Nuytinck

De aanvaller, die deze winter van Sparta Praag overkwam, profiteerde van een enorme fout van NEC-verdediger Bram Nuytinck. De mandekker verspeelde de bal aan Bony, die vervolgens simpel kon scoren alleen voor doelman Jasper Cillessen. De fout van Nuytinck was kenmerkend voor de eerste helft van de Nijmegenaren. Na een aardig begin zakten de bezoekers ver weg, zeker na het tegendoelpunt. Aan de andere kant was Vitesse niet doortastend genoeg om uit te lopen.

Dalibor Stevanovic (afstandschot), Marco van Ginkel (schot) en Frank van der Struijk (kopbal) werden gevaarlijk, maar hadden het vizier niet op scherp staan. Vanuit een standaardsituatie kwam NEC vanuit het niets bijna op gelijke hoogte. Lasse Schöne krulde een vrije trap fraai over Eloy Room, maar de lat lag in de weg voor de Deen. Het schot van Schöne was de enige goede mogelijkheid voor NEC in de eerste helft. De formatie van Wiljan Vloet oogde ongeconcentreerd. Vitesse kwam daardoor zonder Nemanja Matic en Slobodan Rajkovic nauwelijks in de problemen.

Killer Pedersen

In een weining verheffend begin van de tweede helft kreeg NEC plotseling een mogelijkheid om op gelijke hoogte te komen. Björn Vleminckx kwam alleen voor Room, maar besloot af te leggen op landgenoot Thomas Chatelle. De Belgen waren slordig in het samenspel, waardoor Chatelle niet kon scoren. Aan de andere kant werd Bony dreigend met een schot van afstand. Het waren spaarzame mogelijkheden in ronduit matig begin van de tweede helft. Beide ploegen grossierden in fouten passes.

Na ruim een uur spelen kwam er een einde aan de wapenstilstand. John Goossens haalde van afstand de trekker over en liet Room het nakijken. De derby ontbrandde na de treffer van Goossens. Vleminckx was dichtbij een doelpunt, maar de topscorer van de Eredivisie schoot vanuit een scrimmage tegen het lichaam van Vorm. Invallers Marcus Pedersen (Vitesse) en Rick ten Voorde (NEC) moesten het verschil maken. Pedersen deed dat uiteindelijk voor Vitesse. De Noorse spits besliste de matige derby op aangeven van Ismaïl Aissati. Vitesse blijft dankzij de winst veilig voor nacompetitie. NEC mag alleen nog hopen op play-offs voor Europees voetbal.

Goal

Hoofdsponsor: