10 augustus 2016 In de media

Spitsuur op de vleugels van Vitesse

Ricky van Wolfswinkel verklapte het al een beetje. Hij betrapte een aantal teamgenoten erop dat zij er in de opbouw al dan niet bewust voor kozen Van Bergen over te slaan in de eerste helft.
Het zestienjarige talent kreeg naar zijn mening te weinig ballen. ,,Je mag je bek wel lostrekken", had Van Wolfswinkel hem halverwege ingefluisterd.

Heel Vitesse herkent het talent van de rappe rechtsbuiten, maar door het gebrek aan fysiek is het vertrouwen in Van Bergen bij een aantal teamgenoten vooralsnog broos. De puber werd tegen Willem II een kwartier voor tijd naar de kant gehaald met kramp. Tot dan toe had hij directe tegenstander Dico Koppers met onnavolgbare acties scheel gedraaid. ,,Hij is pas zestien maar in bepaalde aspecten vind ik hem zelfs volwassener dan een aantal teamgenoten," zei Fraser zaterdag.

Ook de stand-in op de linkerflank speelde de 1-4 overwinning in Tilburg niet uit. Nathan had aanvankelijk niet door dat centrumspits Yuning Zhang klaarstond om hem af te lossen. De Braziliaan werd na ruim een uur gewisseld omdat de linkerflank van Vitesse wankel werd, legde Fraser uit. Toch verraste ook Nathan vriend en vijand door in drie minuten twee verdwaalde ballen het doel in te drukken.

Nathan dankte zijn basisplek aan de lichte enkelblessure van Navarone Foor. Hij werd in de zomerstop transfervrij weggeplukt bij aartsrivaal NEC als beoogde vervanger van Valeri Qazaishvili, die Vitesse nog steeds hoopt te slijten. De club wil voorkomen dat de clubtopscorer van vorig seizoen verder in waarde daalt omdat hij richting zijn laatste contractjaar gaat en wil ook de weg vrijmaken voor Foor, die zich in de voorbereiding op links gevangen voelde en het liefst speelt op de plek waar hij in Newcastle als vervanger van Qazaishvili de tweede helft schitterde.

Twijfels

Of de trefzekere Nathan in dat geval wel de vaste linkerspits wordt, valt te bezien. Over zijn fysieke gesteldheid bestaat ook binnen de nieuwe staf van Vitesse twijfels. ,,We proberen hem fysiek op het niveau van zijn medespelers te krijgen", verklaarde Fraser eerder. Niet voor niets bekeek scout Marc van Hintum vorige week tijdens de Europa League-voorrondes in Denemarken alvast een linksbuiten.

Je zou haast denken dat Nathan op de hoogte is van de wensen van het technisch hart van Vitesse. In zijn laatste drie wedstrijden voor Vitesse was de Chelsea-huurling namelijk vier keer trefzeker. Tegen WBA en Newcastle United scoorde de alerte vleugelspits ook al op identieke wijze. Om Nathan, zijn meest productieve speler bij Vitesse, kan Fraser eigenlijk niet meer heen, vooral ook omdat is gebleken dat zijn de lichtgeblesseerde Foor op die positie niet uit de verf kwam.

Fraser bekende na de klinkende overwinning in Tilburg lichte paniek te hebben gevoeld toen bleek dat zijn vleugelspitsen Rashica en Foor niet inzetbaar waren bij de competitiestart. ,,Je wilt met je sterkste opstelling spelen en daar horen zij bij," vond de coach vrijdag nog. De vraag is of Fraser daar na het spetterende optreden van hun vervangers Van Bergen en Nathan tegen Willem II nog steeds zo over denkt.
 

Gelderlander / Foto’s SV

Hoofdsponsor: