18 oktober 2010 In de media

Sprockel voelt mes op de keel

Vitesse beleefde een rampza­lige middag bij Roda JC: 4-1. Volgens Civard Sprockel zijn de verwachtingen te hoog gespannen.

De ontmaskering van Vit­esse in Kerkrade deed Civard Sprockel gister­middag dubbel pijn. De aanvoerder moest na de desastreu­ze ruststand (3- 0) in de kleedka­mer achterblijven. „Ik hoor in de nabespreking wel waarom”, reageerde Sprockel giste­ren na de ontluisterende 4-1 neder­laag in Kerkrade. „Maar ik begrijp wel dat de trainer alles of niks wil spelen en twee verdedigers eruit haalt.”
In vijf minuten zag Sprockel ‘zijn’ defensie volledig worden ontman­teld; 0-0 naar 3-0. „ Je geeft drie goals weg in korte tijd, dan is het gelopen.”

Nadat Vitesse al twee dotten van kansen had weggegeven, volgde vanaf de 30ste minuut een comple­te dijkdoorbraak. „ Er wordt snel naar de verdediging gewezen. Maar Roda moet het hebben van lopende middenvelders, dan moe­ten onze middenvelders mee en dat gebeurde niet. We kwamen tel­kens in ondertal, als verdediger moet je dan keuzes maken. Dat is de kracht van Roda, wij waren het helemaal kwijt en zij spelen dat goed uit.”

Na de armzalige 0- 0 tegen Willem II, volgde in Kerkrade een nieuwe, veel grotere terugval van het nieu­we Vitesse. Sinds de komst van de Georgische clubeigenaar Merab Zjordania en liefst acht nieuwe spe­lers, zijn de verwachtingen in Arn­hem gestegen van ‘overleven’ naar ‘een plaats bij de eerste acht’.

Sprockel zegt die uitgesproken ver­wachtingen nu te ‘voelen’. „ Als we vier punten meer hebben, komt zo’n klap niet zo hard aan. Die vier punten hadden we tegen NAC en Willem II verdiend als we de kansen hadden gemaakt. Nu sta je ook nog eens laag op de rang­lijst en dan komt dit extra hard aan”, weet Sprockel.

„We blijven op deze manier met het mes op de keel spelen. Ik vind wel dat er te veel van ons wordt verwacht. We hebben een nieuwe ploeg, dat heeft tijd nodig. Kijk naar Roda. Die degradeerden bijna, maar hebben vastgehouden aan hun plannen. Het heeft even geduurd, maar kijk waar ze nu staan.”

Na de vraag of Vitesse zo veel tijd krijgt, glimlacht Sprockel. „Ik ga er vanuit dat dit een inci­dent is. Sinds wij die nieuwe spe­lers hebben, zijn we niet zo wegge­speeld als vandaag. Het is niet zo dat alles fout gaat, het gebeurt in fases. Er was een half uur lang niet veel aan de hand, maar in vijf mi­nuten geven we alles weg. We wa­ren volledig de weg kwijt. Dat is ons nog niet eerder overkomen.”

De Gelderlander

Hoofdsponsor: